Parkok, erdők közelében laksz? És mennyire erősek a csontjaid?

A zöldterületek közelében élő gyerekeknek erősebbek a csontjaik – állapította meg egy nemrég közzétett tanulmány. Az, hogy valakinek a csontjai mennyire erősek, már gyermekkorban eldől. A parkok, erdők közelsége pedig arra sarkallhatja a gyerekeket, hogy többet mozogjanak. Ennek pedig élethosszig tartó jótékony hatásai lehetnek!

A kutatók elmondták: minél erősebbé válnak a csontjai valakinek a gyermekkorában, annál ellenállóbb lesz később az időskori csontritkulással és törésekkel szemben.

A szerzők szerint a kutatás üzenete nem az, hogy minden kisgyerek költözzön az erdőbe, hanem az, hogy azok, akik a városokat tervezik, építik, erősebbé tehetik a gyerekcsontokat azáltal, hogy minél több zöldet és természetközelit építenek az élőhelyekre. Reméljük, ők is olvassák ezt a cikket.

A mozgásnak amúgy nem ez az egyetlen előnye: ha sokat csinálod, kisebb a kockázata annak, hogy túlsúlyos leszel vagy magas lesz a vérnyomásod, de hozzájárul a mentális, érzelmi jólétedhez is.

A tanulmányhoz 300 belga gyereket vizsgáltak meg, ők városi, külvárosi, vidéki környezetből származtak. A tudósok ultrahanggal vizsgálták a gyerekek csontsűrűségét négy- és hatéves koruk között.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a zöld környezetben élő gyerekeknél 65 százalékkal alacsonyabb volt a nagyon alacsony csontsűrűség kockázata, szemben azokkal a gyerekekkel, akik nem a zöldben élnek.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a zöldben élés és a jó csontok között szoros, de nem egyértelmű ok-okozati összefüggés van. Ahhoz, hogy azt biztosan állíthassák, a gyerekeknek gyorsulásmérőt kellene viselniük. És rögzíteni kéne a teljes fizikai aktivitásukat. Ez pedig nem lenne egy könnyen elvégezhető kísérlet – magyarázták a Guardiannek.

De amíg a kutatók eldöntik, mi legyen, addig is, irány a természet! Azzal tuti nem lehet mellélőni, és most az idő is kellemes!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.