A magyar focisták, akiket megismert a világ a foci Eb-n

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szerda este kiderült, hogy kiesett a magyar fociválogatott az Eb-ről, mert nem sikerült elég pontot gyűjteniük a továbbjutáshoz. Ennek ellenére a pár meccs alatt, amit játszottak, olyanok is megismerték néhány magyar futballista nevét, akiket amúgy nem nagyon érdekel a foci.

A magyar válogatottat a Magyar Labdarúgó-szövetség irányítja, a keretet, azaz a játékosokat a szövetségi kapitány hirdeti ki. Így történt ez az Eb előtt is, Marco Rossi még májusban nevezte meg a 26 fős keretet. Közülük nem mindenki játszott, cserék, tartalékok is vannak közöttük. A válogatott tagjai nem feltétlenül magyar csapatban játszanak amúgy, hanem az egész világról szedik össze őket. Mondhatni: válogatják.

Most nem soroljuk fel nektek mind a 26 játékost, csak kiemelünk közülük párat, akiknek a nevével valószínűleg találkoztatok az Eb alatt:

Gulácsi. Forrás: Wikipédia
Gulácsi. Forrás: Wikipédia

Gulácsi Péter – az egyik legismertebb magyar focista, igazi veterán kapus, ez a harmadik Európa Bajnoksága, 34 éves. Amúgy az RB Leipzigben (a német első osztályban) játszik. Korábban a Liverpoolban is játszott.

Orbán. Forrás: Wikipédia
Orbán. Forrás: Wikipédia

Orbán Willi – magyar-lengyel származású hátvéd, aki Németországban született és szintén az RB Leipzigben játszik. 31 éves, 42.-jére volt válogatott.

Szoboszlai. Forrás: Wikipédia
Szoboszlai. Forrás: Wikipédia

Szoboszlai Dominik – vitathatatlanul a leghíresebb magyar focista ma. Főleg azóta, hogy az angol első osztályba, a Liverpool csapatához igazolt az RB Leipzigből. Szoboszlai támadó középpályás, de nemcsak tehetsége, hanem embersége miatt is szeretik a rajongók. Már most mély nyomokat hagyott a nemzetközi sajtóban is hőstette, ahogy csapatkapitányként a komoly sérülést szenvedett Varga Benedek segítségére sietett. És nem félt megkritizálni a pálya melletti orvosi ellátás menetét.

Sallai. Forrás: Wikipédia
Sallai. Forrás: Wikipédia

Sallai Roland – Szoboszlai mellett a másik középpályás támadó. Ők azok, akik ki szokták szolgálni a csatárokat, adják a gólpasszokat. De ez persze nem jelenti azt, hogy ők nem mennek rá egy-egy helyzetre, vagy esetleg lepattanóra. A 27 éves Roland a német Freiburg játékosa. A skótok elleni meccsen ő adta a gólpasszt és ő lett a meccs embere.

Csoboth. Forrás: Instagram
Csoboth. Forrás: Instagram

Csoboth Kevin – az Újpest fiatal, 24 éves focistája most lett hirtelen sztár, amikor góljával megvertük a skótokat az Eb-n. Csatárként játszik, először idén szerepelt a magyar válogatottban, amikor márciusban Észtország ellen játszott. Az egy barátságos, tét nélküli mérkőzés volt. Kevin és Szoboszlai Dominik kicsi koruk óta együtt fociztak, jó barátok azóta is.

Ádám. Forrás: Instagram
Ádám. Forrás: Instagram

Ádám Martin – a 29 éves csatár, akinek Viking a beceneve, az Eb alatt nemzetközileg ismert lett, és nem feltétlen a játéka miatt. Sajnos rosszindulatú emberek a külsején kezdtek el gúnyolódni, mémeket gyártottak belőle. Amikor erről kérdezték, Martin annyit mondott: „Jókat szoktam röhögni. Így születtem – jó, azt nem állítom, hogy ekkoraként –, ilyen testalkatom van. Van egy genetikám, egy alap fizimiskám, ezen változtatni nem tudok.” A válasza annyira tetszett mindenkinek, hogy rengeteg cikk született róla, és arról, hogy milyen példásan kezelte a bullykat. A fagyi vissza is nyalt a gonoszkodóknak. Martin Insta-oldalának követői száma óriásit nőtt, egy videóján hatmillió megtekintés volt. És rengeteg szponzorációs szerződést kapott olyan márkáktól is, mint az Adidas. Vagyis: az egyik arcuknak választották. Így kell ezt csinálni! Ádám egyébként egy dél-koreai fociklubban játszik, a Ulsan Hyundai FC-ben.

Varga. Forrás: Instagram
Varga. Forrás: Instagram

Varga Barnabás – a Fradi focistája, 29 éves csatár. Vargáról most leginkább azért szóltak a hírek, mert brutális sérülést szenvedett a skótok elleni meccsen. A kezelőorvos szerint olyan durván találta el a skót kapus a könyökével az arcát, hogy összeroppantott benne több csontot. Vargára most egy fél év kihagyás minimum vár. Az Eb-ről amúgy nem távozott gól nélkül, a svájciak ellen szerzett egy fejes gólt.

(Kiemelt kép: Szoboszlai Dominik/Wikipédia)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.