A világ legmagasabb lova… nos, őrülten magas volt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

1846-ban, egy szép, napsütéses reggelen (na jó, nem tudjuk, milyen idő volt) az angliai Bedfordshire-ben megszületett Sámson, a ló. Sámson arról lett híres, hogy felnőtt korára rendkívüli magasságot ért el. A brit shire lófajtát amúgy is a legnagyobbnak tartják: hatalmas testük miatt korábban mezőgazdasági gépek vontatására is használták őket, sőt, egy időben sörszállító kocsikat is gyakran húztak maguk után.

A shire fajtához hasonló munkalovak ma is mindenféle feladatokat végeznek, de szabadidős célokra is tenyésztik őket. Ránézésre is kiderül róluk, hogy hatalmasak. A mének nyaktövéig mért magassága (úgynevezett marmagasság) 163 és 183 centiméter között van. Ehhez jön még a nyaka és a feje. A kancák általában alulról súrolják ezt a magasságot. A lovak legalább 800 kilósak, de lehetnek 1000 kiló körül is.

Nos, Sámson köröket vert ezekre a számokra, ugyanis gigantikus volt.

Northwest Carriage Museum

Nem sok információ van róla, de a Guinness Világrekordok szerint azt tudni, hogy a ló marmagassága 219 centiméter volt és 1524 kiló. Azaz nehezebb volt, mint egy Toyota Corolla. Sámsont egyébként később Mamutra nevezték át, ami a méreteit tekintve talán nem is akkora túlzás.

Jóval Sámson után egy másik ló is bejelentkezett a világ legnagyobb lova címre. Big Jake egy belga hidegvérű volt, és a Wisconsin állambeli Poynette-ben élt.

Smoke Hollow Farm Belgian horses

A maga 210 centiméterével 2011-ben megkapta a világ legmagasabb élő lova címet. Big Jake is egy termetes lófajtához tartozott, a belga lovakat szintén nehéz mezőgazdasági munkákra tenyésztették. Big Jake 109 kilót nyomott, amikor megszületett és 1200 kilót, amikor elnyerte a címet.

A gazdája, Jerry Gilbert egyszer azt mondta, hogy a ló naponta két vödör gabonát és egy szénabálát evett, ettől maradt olyan kicsattanó formában. Big Jake 2021 júniusában hunyt el, 20 évet élt. Azóta egyetlen ló sem hívta fel a Guinnesst, hogy megdöntené Jake korábbi csúcsát.

Források: GWR, IFL Science.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?