Mégsem lesz fenntartóváltás a Veresben, 11 éve lett pápa Ferenc – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Érdemes odafigyelni, hogy az olcsóbb diákbérletet vegyétek meg! A HVG hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyarországi diákoknak elérhető a 945 forintos Pest megyei vármegyebérlet, ami a budapesti tömegközlekedésre is érvényes. Mégis sokan automatikusan a BKK automatából veszik meg a budapesti diákbérletet. A BKK (Budapesti Közlekedési Központ) ugyanis a jegyváltozásoknál megtartotta a 3450 forintos havi diákbérletet, de ezt csak a nálunk tanuló, külföldi diákok miatt tette, akik a Pest megyei diákbérletre nem jogosultak. Így érdemes nem megszokásból megvenni a jóval drágább BKK-bérletet. (HVG)

Mégsem veszi át a Milton Friedman Egyetem a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumot – tudatta közleményében az egyetem. Szerdán találkoztak volna a szülők a vezetéssel, de akkora volt a tiltakozás írásban, petícióval és a helyszínen is, személyesen, hogy az egyetem lemondta a találkozót és visszalépett az átvételtől. (HVG)

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

11 éve áll a katolikus egyház élén Ferenc pápa. A 87 éves vezető az egyik legidősebb a poszton az egyház 2000 éves történetében. Ferenc XVI. Benedek pápát követte, aki a harmadik olyan egyházfő, aki önként mondott le. A pápák amúgy halálukig szolgálnak. Ferenc a 11 év alatt 87 országot látogatott meg. Ferenc elődeivel szemben különös figyelmet szentel a nehéz sorsú embereknek, mint a bevándorlók, az idősek, a szegények, háborús áldozatok. Ferenc abban is különbözik elődeitől, hogy sokkal több megértéssel fordul az LMBTQ közösségek felé. Bár még mindig tart bizonyos határokat, és például a meleg kapcsolatot az egyház továbbra is bűnnek tekinti.

Áll a bál: betilthatják a TikTokot az USA-ban. Az ok: nemsokára jönnek a választások, és a politikusok félnek, hogy Kína ezen keresztül befolyásolhatja az eredményeket. Az ügy annyira komoly, hogy ma szavazott róla a képviselőház, és elfogadták a törvénytervezetet, ami ezt lehetővé teszi. A TikTok-nak egy lehetősége van elkerülni a betiltást: ha 5 hónapon belül szakít kínai anyavállalatával, a ByteDance-szel. Joe Biden elnök azt mondta, ha a kongresszus is megszavazza a törvényt, ő aláírja. Amerikában közel 170 millióan használnak TikTokot. Sokaknak ez a felület jelenti a keresetüket. (CNN)

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak délután a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban dolgozók. A szakszervezet azzal indokolta a sztrájkot, hogy továbbra is elégedetlenek a fizetésükkel. Hiába volt már 14 bértárgyalási forduló, még mindig nem történt megállapodás. A dolgozók amúgy egyebek mellett 14 százalékos alapbéremelést kérnek idénre, és még 12 százalékost jövőre. (Telex)

Még nem igényelt sem lakást, sem autót, amit egy 2011-es törvény alapján kérhetne Novák Katalin. A törvény alapján minden köztársasági elnök, a bukott is, élete végéig többmilliós fizetést kap, és emellett számos ingyenes ellátást vehet igénybe. A Telex idézi a törvényt, ami alapján Novák igényelhetne lakást, amihez kérés esetén egyfős személyzetet is biztosítanak, sőt még a fenntartási és rezsiköltségeket is állják neki a mi adóforintjainkból. Személyzetet akkor is kérhet Novák, ha a saját tulajdonú lakásába költözik. (Telex)

Erőszakkal távolította el a svéd rendőrség a parlament elől Greta Thunberg klímaaktivistát. Greta többedmagával elállta az épület bejáratát. Azzal vádolják a svéd kormányt, hogy figyelmen kívül hagyják a klímaválságot és csak látszatra tesznek lépéseket. (The Guardian)

Megdőlt az az elmélet, hogy a hím emlősök mindig nagyobbak mint a nőstények. A Nature Communications című szaklapban publikálták a tanulmányt, amely alapján körülbelül 400 vizsgált emlősfajból 200-nál a nőstények legalább akkorák, ha nem nagyobbak, mint a hímek. Az arányok azt mutatják, hogy 45 százaléknál átlagosan testesebb volt a hím, 16 százaléknál a nőstény volt nehezebb és 39 százaléknál nem volt jelentős különbség a nemek között. A tanulmány az emlősfajok 5 százalékát vizsgálta. (Science News)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!