Így veheted észre, ha valaki csak kihasznál

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sajnos előfordul, hogy egy kapcsolatban azon kapjuk magunkat, hogy valaki kihasznál. Legyen az a tudásunkért (lecke, munka), szabadidőnkért vagy akár a pénzünkért. Fontos, hogy időben felismerjük, ha egy kapcsolat egyoldalú, és sokkal többet vesz el belőlünk, mint amennyit ad. Pszichológusok összeszedtek néhány figyelmeztető jelet, amikre nem árt odafigyelnünk:

  1. Ha valaki gyakran kér tőled valamit, de ritkán ad – ez nem jelenti azt, hogy listát kell vezetni arról, hogy ki mit tesz a másikért. Egy kapcsolat nem üzlet. De ha nem is emlékszel arra, hogy a másik mikor tett érted bármit (ez lehet csupán annyi, hogy meghallgat), az azért sokat elárul.
  2. Ha valaki gyakran emlegeti, mi mindent tett érted – mint már említettük, egy barátság nem üzlet. Nem azért teszünk valamit a másikért, hogy aztán az orra alá dörgöljük, vagy arra hivatkozva „benyújtsuk a számlát”.
  3. Ha valaki azt gondolja, hogy 0-24-ben a rendelkezésére állsz – mindenkinek szüksége van a saját terére és szabadidőre. És mindenkinek vannak határai, amiket nem szabad átlépnünk.
  4. Ha valaki csak akkor keres vagy kedves veled, ha kell neki valami.
  5. Ha valaki olyasmit kér számon rajtad, amit ő rendszeresen megtesz – például leszúr, amiért nem vetted fel neki a telefont, de ő rendszeresen nem veszi fel rád.
  6. Ha valakiről te sok mindent tudsz, de ő alig tud valamit rólad – mert hallgatóságnak használ, nem beszélgetőpartnernek. Nem érdeklődik felőled és neked meg időd sem marad mellette a saját dolgaidról beszélni. Vagy bele sem kezdesz, mert mindig csak magára tereli vissza a szót.
  7. Ha valaki sosem tartja be az ígéreteit – nyilván mindenkinek közbejöhet valami, ami miatt le kell mondjon egy programot, vagy nem tud teljesíteni egy szívességet. De ha minden csak ígérgetés, az nincs rendben.
  8. Ha valaki nem áll ki melletted – nem elég, ha négyszemközt a te oldaladra áll. Egy vitás helyzetben, mások előtt is meg kell tegye.
  9. Ha valaki másokról lekicsinylően beszél – nem véletlenül tartják, hogy ha valaki kibeszél neked másokat a hátuk mögött, nagy valószínűséggel téged is kibeszél a tiéd mögött.
  10. Végezetül pedig: egyszerűen érzed, hogy kihasználnak – van, hogy megérzed, hogy egy kapcsolat egyoldalú. Ez főleg akkor fordul elő, ha kevesebbnek, értéktelennek érzed magadat a másik társaságában. Egy kapcsolat arra van, hogy megerősítsen minket. Nem arra, hogy lerombolja az önbecsülésünket. (Psychology Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!