Ársapkát követelnek Németországban a kebabra

Fontos ételügyi kérdés borzolja a német idegeket. Németországban imádják a kebabot, de az utóbbi időben annyira megdrágult a népszerű menü, hogy az egyre komolyabb elégedetlenséget vált ki. Egyes városokban az étel ára már meghaladja a 10 eurót, de átlagosan is 7,9 euró körül van az összeg, amit ki kell érte csengetni. Két évvel ezelőtt még 4 euró volt az átlagár.

A Baloldali Párt azt javasolta, hogy a kormány vezessen be ársapkát a kebabra. Vagyis mondja ki, hogy az ára legfeljebb 4,90 euró lehet, a fiatalok számára pedig 2,50 euró.

A kebab ára az utóbbi időben gyakori vicc lett a német politikában. Olaf Scholz kancellár – ez Németországban a miniszterelnök címe – korábban megjegyezte, hogy akárhová látogat, mindenhol erről kérdezik. A kormányának még a közösségi médiában is magyarázkodnia kellett, miszerint az áremelkedés részben a növekvő bér- és energiaköltségek miatt van.

A Baloldali Párt elnökségi tagja, Kathi Gebel erre úgy reagált:

Amikor a fiatalok azt követelik: Olaf, tedd olcsóbbá a kebabot, akkor az nem internetes vicc, hanem komoly segélykiáltás! Az államnak be kell avatkoznia, hogy az élelmiszer ne váljon luxuscikké!

A párt azt is javasolja, hogy minden háztartás kapjon kebabutalványokat. A kebabot a törökök vitték be Németországba, ahol egy kicsit a helyi ízléshez igazították azt. Az országban évente mintegy 1,3 milliárd adag kebab fogy el.

Frank-Walter Steinmeier német köztársasági elnök kebabot nyeseget Törökországban. Fotó: Német Külügyminisztérium

A Guardian megkérdezett egy berlini kebabost az ügyről: náluk több mint két év alatt 4 euróról 7-re emelkedett a kebab ára, és nem látják, hogy ez egyhamar csökkenne. „Kénytelenek voltunk feljebb nyomni az árat a robbanásszerűen emelkedő bérleti díjak, energia- és élelmiszerárak miatt” – mondta. „Az emberek állandóan kebabflációról beszélnek nekünk. Mintha játszadoznánk velük! De ez nem olyan dolog, amit irányíthatnánk” – tette hozzá.

Olaf Scholz szerint az árszabályozás nem megvalósítható a szabad piacgazdaságban. A nyilatkozata után számos reakció jelent meg a közösségi médiában. Néhány fiatal Angela Merkel korábbi kancellár visszatérését követelte, mert „ő kézben tartotta a kebabügyeket.” (Guardian, Sky News)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!