Nem csak a filmekben van ilyen: a partra írt HELP szó mentett meg három tengerészt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Aki látta a Számkivetett című filmet, emlékezhet arra, hogy Tom Hanks karaktere minden lehetséges módon próbált hazajutni, amikor egy lakatlan szigeten ragadt. Természetesen az sem maradt el, hogy a parton faágakból és levelekből kiírja: HELP – hátra észreveszi valaki az égből. De hiába. Hihetetlen, de a stratégia a való életben működött már párszor. Legutóbb április elején, a Csendes-óceán nyugati részén.

Három halász a Mikronéziai Szövetségi Államok egyik szigete, a Pikelot körüli vizeken akart halászni. Az erős hullámok azonban megrongálták a nyitott csónakot, a motor pedig megsérült. A hajótöröttek partra szálltak, de a rádiójukban lemerült az akkumulátor, mielőtt segítséget tudtak volna hívni.

A halászok ekkor pálmaleveleket gyűjtöttek a mindössze 31 hektáros szigetről, a parton pedig kiírták belőlük a „HELP” szót. A férfiak egy hétig kókuszdión éltek, és friss vizük is volt a szigeten lévő kis kútból, amit általában a térség halászai használnak, ha arra járnak. Így festett az égből a feliratuk:

U.S. Coast Guard Forces Micronesia / Sector Guam

A férfiak keresése április 6-án kezdődött, amikor egyikük rokona felhívta a mentőszolgálatot az amerikai csendes-óceáni Guam területén. A hatóságoknak elmondta, hogy a férfiak nem tértek vissza, miután húsvétvasárnap útnak indultak.

A parti őrség szerint a japán Okinawán található Kadena légibázisról indított P-8A típusú felderítő repülőgép, az amerikai haditengerészet egyik gépe vette észre a feliratot április 7-én.

Chelsea Garcia hadnagy, a kereső- és mentőakció koordinátora az esettel kapcsolatban elmondta, döntő fontosságú volt a HELP felirat, hiszen óriási volt a keresési terület. A haditengerészet repülőgépe túlélőcsomagokat dobott le a három férfinak, és továbbította helyzetüket a mentőközpontnak.

Nem sokkal később, amikor a parti őrség egyik járműve elérte a szigetet, a történet újabb fordulatot vett. Az egyik első mentő a parton Eugene Halishlius másodosztályú altiszt volt. A partra vetett férfiak meglepődve látták, hogy Halishlius mikronéziai, és beszéli a helyi nyelvet.

Miután bemutatkozott, az egyik hajótörött megdöbbenve tapasztalta, hogy rokona az altisztnek. Erre aztán Halishlius is ráébredt, aki azt nyilatkozta, hogy a halász képtelen volt elhinni, hogy a parti őrségnél van és próbálja megmenteni őket. A férfiak amúgy harmad-unokatestvérek volt.

Meglepő módon nem ez volt az első mentőakció a szigeten. 2020-ban három másik férfi is ott rekedt, miután a csónakjukból kifogyott az üzemanyag az út során. Ők hárman azt írták ki a partra, hogy „SOS”.

United States Air Force

Az üzenetet a guami Andersen légitámaszponton működő amerikai légierő tankhajójának legénysége vette észre, amely ezután utasította a parti őrség, a mikronéziai és az ausztrál haditengerészet egységeit, hogy hozzák ki a férfiakat a szigetről. (CNN)

Kiemelt kép: IMDb

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?