„Az egész életed múlik a jövő szombati felvételin”

Ez az a mondat, amit rengetegszer hallottál már, ha nyolcadikos vagy és most készülsz megírni a középiskolai felvételidet. A szüleid valószínűleg teljes pánikban vannak, neked meg már hányingered van a feladatlapok látványától. Közben mindjárt itt a félév vége, témazárókkal, beszámolókkal. A hétvégén még egy külön felvételi-előkészítő is, biztos, ami biztos. Amúgy meg, mivel 14 éves vagy, a hormonjaid a fejük tetején, egyszerre aludnál, üvöltenél, szaladnál ki a világból. Amit amúgy is nagyon, de nagyon utálsz most.

A jövő heti kétszer 45 perces felvételin múlhat az, hogy szeptembertől milyen iskolába fogsz járni. Talán hallod azt is, hogy ha most elrontod, nem lesz belőled egyetemista sem, akkor pedig búcsút mondhatsz az ügyvédi/orvosi/mérnöki karrierednek. Amúgy lehet, hogy te épp barista akarsz lenni vagy kertész, de valamiért sok szülő azt gondolja, hogy most fogod megírni azt a tesztet, amin az életed múlik. Pedig hidd el, és üzenjük a szüleidnek is: nem ezen a felvételin múlik a jövőd.

Január huszadikán délelőtt két tesztet kell megírnod. Egyet magyarból, egyet matekból. Ugyanez igaz azokra is, akik nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumokba készülnek. A teszteken 50-50 pontot lehet szerezni, és sok iskolába csak ezek alapján vesznek majd fel. Vannak olyan intézmények, ahova az írásbelin túl szóbelizni is kell, de majd csak a teszteredmények beérkezése után tudják megmondani, hogy kiket hívnak be szóbelire. Az írásbelik eredménye mellett a legtöbb iskola figyelembe szokta venni az általános iskolai tanulmányaidat is. De hogy épp melyik évfolyam melyik osztályzatát számolják bele a felvételibe, az iskolánként eltér.

Mit mér az írásbeli?

Az írásbelin tehát összesen 100 pontot szerezhetsz. Már most nyugodj meg, valószínűleg nem fogsz. Hacsak nem vagy kivételes képességű gyerek. 90 pont fölött ugyanis tényleg csak a kis zsenik szoktak teljesíteni, belőlük viszont általában kevés van. A felvételi úgy lett kitalálva, hogy kiszűrje a nagyon jól és a nagyon rosszul teljesítő diákokat. A nagy többség az átlag, 50 pont körül ír majd. Amikor a tesztek nehezebbek, a többség picit ez alatt lesz, amikor könnyebbek, akkor fölötte. A baj az, hogy egy 50 százalékos teljesítményt sokan kudarcnak fognak fel. Pedig ez egy átlagos teljesítmény, amivel igenis be lehet kerülni a középiskolába. Lehet, hogy nem egy elitgimnáziumba, vagy egy népszerű technikumba, de egy átlagosba igen.

Miért rossz a rendszer?

A felvételi rendszert egyébként minden évben rengeteg kritika éri, leginkább azért, mert nagyon igazságtalan. Azok, akik megengedhetik maguknak, hogy felvételi-előkészítőre járjanak, vagy magántanárok segítségét kérjék, nyilván mindig előnyben lesznek másokkal szemben. A legjobb az lenne, ha nem is lenne felvételi, és csak besétálnál abba a középiskolába, amihez a legközelebb laksz. És nem lenne különbség két gimnázium közt, mindenhol ugyanolyan magas színvonalon oktatnának, ezért nem kellene versenyezni a jobb iskolákért. Mert mindegyik iskola jó lenne. De amíg ez nem történik meg – és ahogy kinéz, nálunk jó ideig nem is fog – marad a felvételi rendszer. Amit azért is bírálnak, teljes joggal, mert elképesztő és teljesen indokolatlan nyomásnak teszi ki a gyerekeket.

Hogyan készülj, mire számíts?

A tesztek egyáltalán nem azt kérik számon, amit megtanultál az iskolában. Talán a legjobban úgy készülhetsz fel, hogy megcsinálod az elmúlt évek feladatait. Látni fogod, hogy sok nagyon hasonló feladat van, ezeknek a típusfeladatoknak a többségére idén is számíthatsz. Az sem árt, ha méred az időt közben, hogy lásd, hogy mennyi feladat megoldása fér bele 45 percbe. Nézd meg, melyik éri a legtöbb pontot, és gyakorlod azt többet. Próbálj sokat pihenni, vigyázz az egészségedre. Ha mégis beteg lennél huszadikán, van lehetőséged pótfelvételire. A tesztre vigyél magaddal több tollat, vizet, nassolni valót, esetleg zsebkendőt. A matek felvételin használhatsz körzőt, vonalzót. Ne felejtsd otthon az igazolványaidat sem.

És amiben legyél egészen biztos: szeptemberben is iskolába fogsz járni. Egyrészt mert 16 éves korodig kötelező. Másrészt mert a statisztikák azt mutatják, hogy a gyerekek túlnyomó többsége bekerül az általa kinézett intézményekbe. 77 százalékuk az első helyen megjelölt középiskolába, 94 százalékuk pedig az első három helyre írt suli valamelyikébe.

Mi pedig szívesen beszámolunk a felvételi tapasztalataitokról, ha megírjátok nekünk.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!