Bonjour, Párizs! – már csak néhány hét van az olimpiáig

Ugyan hátravan még addig néhány hét, de sokan alig várják már az idei nyári olimpiai játékokat. A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. közt rendezik majd. Már most úgy tűnik, hogy a szervezők beleadtak apait-anyait, a rekordok játékára számítanak sokan. Épp ezért hoztunk nektek néhány érdekességet az idei olimpiával kapcsolatban.

Az olimpia kabalája egy piros sapka

Persze elég elcsépelt már a tigris, a mackó meg a kutya, és tény hogy a franciák a világ divatdiktátorai, na de egy sapka? Azért választották ezt, mert ez volt a francia forradalmárok fejfedője, és a szabadságot jelképezi. A kabalát egyébként 6-14 éves gyerekek segítségével választották ki. Nektek hogy tetszik?

Sportsapik. kép: facebook/Olympics

A Szajnán rendezik a nyitóünnepséget

Először fog előfordulni az olimpiák történetében, hogy a megnyitó ünnepséget nem egy stadionban rendezik. A sportolók a futópálya helyett a Szajnán, hajókban fognak felvonulni. A felvonulás a folyó mentén több párizsi kerületet is érint majd.

A győztesek kapnak egy darabot az Eiffel-toronyból

Az olimpiai érmek mindegyike tartalmaz majd egy darabkát az Eiffel-toronyból. Ráadásul az eredetiből, ami még 1889-ben épült fel. Az évek alatt számos elemét kicserélték már a toronynak, a darabokat viszont nem dobták ki. Most ezekből kerül 18 grammnyi mindegyik olimpiai érembe.

Ezeket kapják majd a győztesek. kép: Nemzetközi Olimpiai Bizottság

A szörfösök a világ túloldalán versenyeznek majd

Lesz olyan versenyhelyszín, ami a központi olimpiai falutól 15 700 km-re található. Idén először rendeznek szörfversenyt olimpián. És hiába van Franciaországnak többezer kilométer hosszú tengerpartja, a versenyeket nem itt, hanem a Francia Polinéziához tartozó Tahitin rendezik majd, a Csendes-óceán közepén. Ez is egy rekord egyébként, még sosem volt olimpián ekkora távolság két helyszín közt.

Öt magyar aranyra számíthatunk

Az olimpián előreláthatólag 180-190 magyar sportoló indul majd. 80 nappal a megnyitó előtt 156 magyar versenyző szerzett kvótát, de a számuk még nőhet. A sporttal foglalkozó statisztikusok úgy tippelnek, hogy 18-19 magyar érem születhet, ebből 5 lesz arany, 8 ezüst és 5-6 bronz. Ha így lenne, az ország a 13. lenne az éremtáblázaton.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.