Büntetésben maradnak a magyar egyetemek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem kaphat pénzt az Európai Uniótól a legtöbb magyar egyetem, és a diákok nem vehetnek részt az Erasmus programban. Erről az Európai Parlament hozott döntést.

Az Erasmus egy diákcsere-program. Az ebben részt vevő egyetemisták más EU-országok egyetemein tanulhatnak egy ideig, és ehhez pénzt is kapnak. Ezzel nemcsak új tudásra tehetnek szert, hanem nemzetközi kapcsolatokra is. A program nagyon sikeres és népszerű, csaknem hárommillió diák vett már részt benne.

A magyar egyetemek többségét a kormány 2019-től átszervezte. Ettől fogva nem az állam a gazdájuk, hanem különböző alapítványok, ami nagyjából olyan, mint egy cég. És ezeket az alapítványokat kormánypárti képviselők, volt miniszterek, haverok, üzletemberek és hasonló figurák vezetik. Ráadásul egy csomó pénzt – milliókat – kapnak azért, hogy havonta pár órát ücsörögnek az értekezleteken. Pedig semmi közük a témához. Ha jártak is egyetemre, sosem tanítottak. Azért ülnek ott, hogy a Fideszt képviseljék.

A gyanú árnyéka

Az EU rengeteget költ oktatásra, valamint kutatásra, aminek nagy része szintén az egyetemeken folyik. Viszont a haveri körnek lepasszolt intézményeket nem tartja megbízható partnernek. Többek között attól félnek, hogy ezek az alakok elsíbolják, ellopják a pénzt. Vagy hogy az egyetemi felvételiknél számítani fog, ki kinek a gyereke, és mennyire szereti a kormánypártot. Ezért megszakították az együttműködést az ilyen felsőoktatási intézményekkel.

Ezt a kormány úgy oldhatná meg, ha visszavonná az embereit az egyetemek környékéről, és például az ottani professzorokra bízná a vezetést. Erre viszont egyelőre nem hajlandó, mert nem akarja elengedni az irányítást. Ennek a hatalmi harcnak viszont a diákok isszák meg a levét.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?