Csodajó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Legfeljebb egy pici esőre számítunk, fújhat a szél is, de semmi komoly. Bernadett napja van, valamint a bálnák világnapja. Róluk lesz ma szó, mert tudnak valamit, amire igazán irigyek lehetünk.

Vasárnap van, a vallásos emberek ilyenkor templomba készülődnek. De ha te nem jársz, akkor is érdemes néha elővenni a Bibliát, mert izgalmas történeteket találhatsz benne. Akár bálnákról is! Mint ez itt.

Jónás prófétát az Isten Ninive városába küldi, neki viszont piszkosul nincs ehhez kedve. Ezért az ellenkező irányba menekül, hajón. Persze az Isten észreveszi a sumákolást, vihart küld rá, mire Jónást az utastársai bedobják a tengerbe. Akkor elnyeli őt egy bálna, és Jónás három napot tölt a gyomrában. Onnan kiabál Istenhez, hogy jól van na, akkor megyek Ninivébe. Erre Isten szól a halnak, és az partra szállítja a prófétát.

Ezen a sztorin sokat töprengtek hittudósok és ateista gondolkodók. Hogy lehetne túlélni három napot egy bálnában? Volt, aki úgy magyarázta, hogy a bálna esetleg félrenyelt, és volt a gyomrában három napi levegő. Mások azt mondták, Jónás igazából nem élte túl, hanem Isten feltámasztotta őt utólag. A nem hívők pedig legyintettek, hogy mese az egész, és különben is, Isten igazán küldhetett volna egy tengeralattjárót is a mentőakcióra, ha már annyira csodatékony. (Ez a nyelvújítók szava volt a csodatevőre, de nem vált be.)

Csakhogy a Bibliában igazából szó sincs bálnáról. A magyar fordításban is csak „nagy hal” szerepel, az eredetiben pedig „hatalmas tengeri állat”. És vajon minek nevezett volna az ókori ember egy tengeralattjárót, ha még sose látott olyat? És túl lehet élni egy tengeralattjáróban három napot? Három hónapot is simán! És van benne telefon!

„A kellően fejlett technológiát nem lehet megkülönböztetni a csodától”, írta a nagy sci-fi szerző, Arthur C. Clarke.

Na ugye, milyen érdekes a Biblia! Menjetek békével, és olvassatok mindennap. Ha Bibliát nem is, de újságot mindenképp!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!