Ejti a francia bíróság a tehénbőgést, visszatért Milák Kristóf – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Milák Kristóf visszatért és aranyérmet nyert 100 méter gyorson az országos úszóbajnokságon. A 24 éves olimpiai bajnok tavaly nyáron jelentette be, hogy egy ideig nem indul versenyeken, mert sem fizikailag, sem mentálisan nincs azon a szinten, hogy medencébe ugorjon. A szabadsága aztán elhúzódott, kérdéses volt, hogy vajon ott lehet-e az idei párizsi olimpián. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is kiváló formában tért vissza két év kihagyás után. Ő a gyermeke születése miatt maradt távol a medencétől egy időre. Kedden a 200 vegyes döntőjében a harmadik helyen zárt. Őt Sebestyén Dalma és Kapás Boglárka előzte meg. (M4 Sport)

Derencsényi István – Fotóriporter / Magyar Úszó Szövetség / Facebook

EP-képviselőjelölteket castingol Magyar Péter. Magyar április 6-án, a Kossuth teret megtöltő százezres tüntető tömeg előtt már bejelentette, hogy nyilvánosan, pályázat útján tervezi kiválasztani a – továbbra is titkolt – pártja jelöltjeit. Varga Judit exférje azt írta: „mi nem levitézlett, megbukott, idegen nyelven nem beszélő politikusokat küldünk Brüsszelbe, hanem megadjuk a lehetőséget minden magyar állampolgárnak, aki érzi magában az elhivatottságot, és van víziója Európáról és Magyarországról, hogy az Európai Unióban képviselje a hazánkat.” A pályázati folyamat többkörös lesz. Személyes meghallgatás, bemutatkozó videó is kell. Országos szavazás is lesz a jelöltekről, akik szerda éjfélig jelentkezhetnek a feladatra. (hvg.hu)

Nem búcsúzhatunk még el teljesen a meleg öltözettől: egy szerdán érkező hidegfront erős lehűlést hoz majd magával. A front nem vonul majd át, hanem itt oszlik fel az ország fölött. A Dunántúlra tör majd be először erős, viharos széllel, a legerősebb széllökések sebessége a 70-80 kilométer/órát is elérheti. A hőmérséklet visszaesik, délután csak 13-20 fok várható, a leghűvösebb északnyugaton lesz. A Dunától keletre viszont 21-28 fokig melegszik a levegő, a 27-28 fokot a Tiszántúlon fogja elérni a hőmérséklet. Vagyis nagyjából 15 fokos kontraszt jöhet létre az ország keleti és nyugati része között. (Időkép)

Videón tette közzé a NASA, milyen volt a teljes napfogyatkozás az űrből. Észak-Amerikában milliók özönlöttek, hogy megtöltsenek minden szállodát, motelt és AirBnB-t a Mexikótól Kanada keleti partvidékéig húzódó vékony földsáv mentén. Egy maroknyi embernek megadatott az a kiváltság, hogy a 2024-es napfogyatkozást a legjobb helyről, a Nemzetközi Űrállomásról nézze. Az űrhajósok által nagyjából 400 kilométer magasan készített felvételek egyedülálló módon mutatják be az égitestek táncát. Az Egyesült Államokban élők számára 20 évig nem lesz még egy ilyen látványosság, Magyarországon pedig csak 2081-ben lesz legközelebb hasonló jelenség. (Science Alert)

Mostantól törvény írja elő, hogy a vidéken élő franciák nem panaszkodhatnak a tehénbőgésre. A kormány azért döntött így, mert évente több száz bejelentés érkezik hozzájuk mindenféle zaj miatt, főképp azoktól, akik a városokból költöztek vidékre. Csak hát nem számoltak a kukorékolással, a tehénbőgéssel, a traktorok hangjával vagy épp a trágyaszaggal. Mostantól azok az emberek, akik úgy döntenek, hogy egy meglévő farm, üzlet, bár vagy étterem közelébe költöznek, és/vagy mellett vagy fölött laknak, nem panaszkodhatnak a zajra vagy más kellemetlenségekre. Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter tavaly, amikor a törvényt a parlament elé terjesztették, úgy fogalmazott: azok, akik vidékre költöznek, nem követelhetik, hogy az őket tápláló vidéki emberek változtassanak az életmódjukon. (Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?