El tudod képzelni, hogy 20 ezer emberrel élj egy házban?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A kínai Hangcsou városában létezik egy brutális méretű tömbház, ahol legalább 20 ezer ember él egymás mellett, fölött, alatt. A Föld legfenntarthatóbb lakóépületének titulált Regent Internationalt eredetileg szállodának tervezték, ám később inkább apartmanokat alakítottak ki benne.

Az S alakú, több mint 200 méter magas épületben amúgy 30 ezer lakó férne el, de jelenleg „csak” 20 ezren lakják. A torony 36-39 emeletes (attól függ, melyik oldalon állunk), és minden van benne, ami egy városlakónak kellhet: éttermek, uszodák, fodrászüzletek, körömszalonok, kávézók és még szupermarketek is. A lakóknak így tulajdonképpen ki sem kell mozdulniuk az épületből, ha vásárolni szeretnének.

YouTube / Galileo

Az épületet elsősorban egyetemisták és frissdiplomások lakják, de influenszerek és a fiatal cégvezetők is gyakori bérlőknek számítanak.

A 2013-ban átadott épületet Alicia Loo, a világ második hétcsillagos szállodájának, a Singapore Sands Hotelnek a vezető tervezője tervezte. A kisebb, ablak nélküli lakások nagyjából 75 ezer forintnak megfelelő összegért bérelhetők havonta. Az erkélyes, nagyobb lakások bérleti díja már több mint 200 ezer forintra rúgnak.

YouTube

A házzal egyébként tele van a közösségi média, mindenki lelkesen fotózza és videózza az épületet, vagy éppen szörnyülködik, hogy hogyan tud ennyi ember egy helyen élni.

Magyarország legnagyobb lakóépülete egyébként az óbudai Faluház. A Szőlő utcában található óriáspanelben 884 lakás van, és több mint háromezren élnek benne.

Vince / Wikipedia

Épült volna egy mamutház Békásmegyeren is, még a hatvanas években. Ez egy négy kilométer hosszú, 40-50 emelet magas, akár százezer lakónak is alkalmas épület lett volna – de soha sem építették meg. (The Sun, VT, Telex)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?