Ennek a békának szív alakú a pupillája

Sokan irtóznak a kissé csúszós, varangyos (ami azt jelenti, bibircsókos bőrű) békáktól, és bevalljuk, a mi szerkesztőségünkben sem örvendnek osztatlan sikernek. Viszont fontos állatok, ugyanis a kártevő rovarok természetes szabályozói. Vagyis nemcsak abban segítenek, hogy kevesebb szúnyog csípjen minket, és meggátolják a rovarok emberre veszélyes betegségeinek a terjedését is, hanem ugyanígy védik a növényeket és állatokat is. Így aztán azt is, amit eszünk.

De ha ettől a megható történettől még nem estetek szerelembe a békákkal, tudunk még segíteni. Pontosabban egy békafaj, a sárgahasú unka fog. Ugyanis szíves szemekkel néz ránk. Így:

Forrás: Facebook/ QI - Quite Interesting/ Miltos Gikas
Forrás: Facebook/ QI – Quite Interesting/ Miltos Gikas

Bizony, ennek a kétéltűnek szív alakúak a pupillái. A pupilla más néven a szembogár, a központi sötét folt. A békák pupillái más állatokhoz hasonlóan erősen plasztikusak, tehát az alakjuk változó. De az övék még több alakot vehet fel, szám szerint hetet számoltak a kutatók. Egy időben arra gyanakodtak, hogy ennek köze lehet az életformájukhoz, de ez az elmélet egyelőre megdőlt. Jelenleg nem tudni pontosan, hogy a pupillák sokféle alakjának a békák esetében mi az oka.

Visszatérve az unkára, elég picike, 4-5 centiméteres állat. Barnás-szürkés a felsőteste, a hasa citrom– vagy narancssárga, fekete pontokkal pettyezve. Nagyrészt a vízben él, kivéve a folyóvizeket, azokat nem szereti, és megfigyelések alapján a társaságot sem, csak a saját fajtájával szeret bandázni, más békákkal nem igazán.

Magyarországon elég sok van belőle, főleg a Bükkben, a Mátrában, de a Dunántúlon is. Szóval, ha szeretnétek, hogy valaki SZÍVesen nézzen rátok, keressetek magatoknak egy sárgahasú unkát. Megcsókolni azonban nem kell, ő sem úgy érti. (IFLScience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.