Történelmet írtak a magyar diákok, este érkezik a kínai elnök – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy kicsivel könnyebb volt az idei középszintű történelem érettségi, mint a tavalyi az Eduline által megkérdezett egyik szaktanár szerint. Idén ez a vizsga is változott, de ugyanúgy két részből állt a feladatsor, mint az elmúlt években. Középszinten az első részben rövid feladatok voltak, a másodikban pedig egy esszét kellett megírni. A tesztkérdések közt szerepelt egyebek mellett a kereszténység elterjedése és az arab terjeszkedés, a Hunyadiak, a Kádár-rendszer és a barokk is. Volt ugyan egy-két kicsit zavarosan megfogalmazott kérdés, de a szaktanár szerint ki lehetett logikázni a helyes megoldást. Holnap az angol nyelvvel folytatódnak az érettségi vizsgák. (eduline.hu)

A pápának kijáró biztonsági készültség mellett várja Budapest az este érkező kínai elnököt. Számtalan utcát zárnak le, sok helyen vezettek be már most is parkolási tilalmat, hogy Hszi Csin-ping és a vele érkező többszáz fős delegáció háborítatlanul közlekedhessen a fővárosban. Az elnök, aki a világpolitika egyik legbefolyásosabb embere, a saját autóját is magával hozta. Biztonságáról a magyar hatóságokon kívül a kínai őrezred is gondoskodik. Kína több Magyarországon zajló építkezésben benne van, például a Budapest-Belgrád vasútvonal építésében. A kínai vállalatok akkugyárakat, autógyárakat építenek és működtetnek nálunk. A legutóbbi népszámlálás szerint közel húszezer kínai él az országban, ezzel ők a legnagyobb nem honos kisebbség Magyarországon.

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping 2023-ban Pekingben. kép: Facebook/Orbán Viktor

A kínai elnök látogatásának nem mindenki örül. Karácsony Gergely főpolgármester levélben írta meg neki, hogy milyen negatív hatásai vannak a kínai beruházásoknak Budapestre. Ezek ugyanis nem a fővárosiak, hanem kínai üzletemberek érdekeit szolgálják. A látogatás kapcsán Tibet felszabadítása mellett is tüntettek volna, de a rendőrség közbelépett. Csak olyan helyeken lehet tibeti zászlókkal tiltakozni, ahol a kínai delegáció nem jár majd. Ezért Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a képviselői irodaház ablakába tett ki egy tibeti zászlót. Szerinte ugyanis felháborító, hogy a rendőrség eldugná a tiltakozókat a kínai elnök elől. (facebook, 24.hu)

Tibeti zászló a képviselői irodaház ablakában. kép: Facebook/Szabó Tímea

Nem támogatja a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja, hogy a gyónási titok mögé bújhassanak a papok, amikor gyerekek elleni bűncselekményt vallanak be nekik. Tegnap megírtuk nektek, hogy az egyik képviselő olyan módosítást szeretett volna, ami szerint a papoknak nem kellene az ilyen bűncselekményeket bejelenteniük, ha azokat meggyónja nekik valaki. Ez egyébként azért is lenne furcsa, mert egy másik törvény szerint börtön jár annak, aki gyerekekkel dolgozik, és nem jelenti be, ha velük valami történik. A Fidesz-frakció most azt mondta, a gyermekvédelmi törvényhez kizárólag olyan módosítást támogat, amelyik szigorítást tartalmaz. (24.hu)

25 évvel a megjelenése után megint piacra dobják azt a telefont, amin a szüleitek tanultak meg SMS-t írni. A legendás Nokia 3210-es butatelefon lesz, de azért lesz benne egy jól működő kamera, 4G és a klasszikus Snake játék is. A Nokia szerint főleg a Z generációban egyre nagyobb az igény arra, hogy elszakadjanak a képernyőtől. Egy kutatásuk szerint a fiatalok 61 százaléka időnként tudatosan félreteszi az okostelefont. Egy másik kutatás szerint a 16-24 évesek 38 százaléka aggódik amiatt, hogy túl sok időt lóg a telefonján. Az új 3210-es arany, szürke és kék színekben érkezik, az ára töredéke lesz a mostani okostelefonoknak.  (hvg.hu)

A 3210-es gyerekkorában. kép: wikipedia

98 éves lett a világ legismertebb természettudósa. Sir David Attenborough munkáját rengeteg elismeréssel díjazták, 2022-ben például az ENSZ a Föld bajnoka címmel tüntette ki. A biológus, természetfilmes, író egész életében azon dolgozott, hogy bemutassa a Föld csodálatos élővilágát, és hogy meggyőzze az embereket arról, hogy ne pusztítsák el a bolygót, ezzel együtt pedig magukat sem. Attenborough a brit közszolgálati tévé, a BBC munkatársa, máig aktív. Szerinte minden egyes nap, ami úgy telik, hogy nem teszünk valamit a Földért, elpocsékolt nap. (bbc.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?