Ez a zöld hajú teknős a fenekén lélegzik

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A cím szinte mindent elmond, amit tudni kell, de legyünk pontosak és igényesek. A hősünket Mary River teknősnek hívják, és az ausztráliai Mary folyóban él. A zöld frizurája arra szolgál, hogy elrejtse őt a ragadozók elől, miközben a fenéken kotorászik eleség után. Igazából ez nem haj, hanem odanőtt algák, szóval inkább paróka. A teknős feje úgy alakult, hogy kiváló táptalaja legyen ezeknek a hosszú levelű moszatoknak. Így mindkét fél jól jár. Ezt az együttélést hívjuk szimbiózisnak.

A folyómederben egyébként vízinövényeket legelészik, néha rovarlárvákat és gyümölcsöket is eszik. Ebben segíti az a két kis kinövés az állán, amivel érzékeli a talajt.

Fotó: Chris van Wyk / WWF

Meg az is, hogy tud levegőt venni a fenekén. Pontosabban oxigénhez jut onnan, ugyanis egy kopoltyúszerű készüléket növesztett oda. Ez ugyan nem váltja ki teljesen a tüdő szerepét, de azért jó három napot elvan a víz alatt anélkül, hogy fel kéne jönnie.

A Mary River-teknősnek nincs közeli, élő rokona. A nemzetsége egyetlen tagja, és 18 millió éve fejlődött ki a mai teknősök őséből. Sajnos veszélyeztetett faj, különösen mert nagyon kis területen él csak.

A kiemelt kép forrása: Fotó: Chris van Wyk / WWF

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!