Legyél te is könyvfluenszer!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha a könyvklub szót hallod, talán idős nénik és bácsik jutnak eszedbe, akik öregszagú karosszékben ücsörögnek és nagyon vastag, feltehetően unalmas regényekről csevegnek órákon át, miközben keserű gyógyteát szürcsölnek. Elég rémisztőnek tűnik, igaz? 

Mit szólsz ehhez? A barátaiddal vagy az osztálytársaiddal ültök az iskola egyik termében, a könyvtár kávézójában, a közösségi házban vagy valamelyikőtök otthonában és kakaót iszogattok, sütit majszoltok, miközben a legújabb olvasmányélményeitekről beszélgettek. Jobban hangzik, nem?

Hogyan hozzatok létre könyvmoly közösséget?  

Kézenfekvőnek tűnik, hogy először a közvetlen környezetetekben keressétek a hozzátok hasonló könyvimádókat. Az iskolában kérhetitek tanár segítségét, de a szüleitek is biztosan támogatnak egy ilyen kezdeményezést. 

Ha ez mégsem jön össze valami miatt, akkor az online tér is számtalan lehetőséget tartogat.  

Nagy-Britanniában végeztek egy kutatást, amiből az derült ki, hogy a megkérdezett 16-25 évesek több mint fele a Tiktokon tájékozódik az új könyvekről, és ajánlásokat is szívesebben fogad a könyves influenszerektől, mint a családjától. A kutatásban résztvevők közül sokan mondták azt is, hogy a booktok hashtag segítségével találtak rá hasonló érdeklődésű olvasókra. (Magyarországon a booktokhungary hashtagre is rákereshettek.) A fiatal magyar booktokerek közül például érdemes lehet megnézni Edmond Könyvkuckóját, Deszyt vagy Annareadingbooks-t. Ha pedig úgy gondoljátok, ti is létrehozhatjátok a saját könyves csatornátokat.

Ha a videó nem a kedvenc műfajotok, van másik lehetőség is: a moly.hu. Ez egy Facebookhoz hasonló magyar közösségi oldal, kifejezetten olvasni szerető fiatalok és felnőttek számára. Itt létre lehet hozni zónákat (csoportokat), de csatlakozhattok is azokhoz, amelyek szimpatikusak. Az oldalon vannak kihívások, például a „Nagy Olvasás Kihívás 2024”. Ezekben bárki részt vehet, vagy kitalálhat egyet ő maga is, és mások vesznek részt rajta. Jópofa játék az utazókönyv is. Ennek az a lényege, hogy valaki útnak indít egy könyvet, az első olvasó postán kapja meg, majd ha kiolvasta, továbbküldi a következő olvasónak egy kedves üzenettel vagy egy pici ajándékkal, végül visszakerül a legelső feladóhoz.  

Mi mindent lehet csinálni egy könyvklubban?

Először is válasszatok ki egy könyvet, és azt olvassátok el mindannyian. Ez azért fontos, mert aki nem ismeri a történetet, nem tud majd hozzászólni a témához, és így kívülállónak érezheti magát. Amikor megvan, hogy melyik műről beszélgettek, jelöljetek ki egy határidőt, amikorra mindenki kényelmesen el tudja olvasni a könyvet. 

Ha ez megvan, akkor megbeszélhetitek a kérdéseiteket, gondolataitokat, érzéseiteket. Például, hogy szerintetek egy szereplő mit miért tett, igaza volt-e vagy sem, ti mit tettetek volna a helyében, hogy éreznétek magatokat, ha ti lennétek az egyik karakter. Vagy: tetszett-e egyáltalán a történet? Az is oké, ha nem, hiszen nem vagyunk egyformák és ahogy a latin mondja: „de gustibus non est disputandum”, vagyis ízlésről nem vitatkozunk. 

Az is egy izgalmas téma lehet, hogy ti hogyan folytatnátok a sztorit vagy hogy mi lehetett az előzménye a történetnek. Illetve, ha ne adj isten, kötelező olvasmányt választotok olvasnivalónak, akkor az olvasónapló írásakor is összedughatjátok a fejeteket. 

Addig is, amíg nem alakul meg a könyvklubotok, írjátok meg nekünk, hogy mit olvastok éppen, ki a kedvenc vagy a legkevésbé kedvelt szerzőtök, és mi is hozunk még könyvajánlókat. Ez az első. (publishers.org.uk; Countryandtownhouse.com, CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?