Fenntartóváltás jöhet két iskolában, nagyot mennek a takinbabák – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Fenntartóváltás jöhet a békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban és a III. Kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskolában. Az iskolákat a Milton Friedman Egyetem venné át az államtól. Az egyetemet a kormányközeli Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tartja fent. A Veresben tanuló egyik diák szülője elmondta: derült égből villámcsapásként érte őket a hír. De a gimnázium vezetése sem tud sokkal többet a dologról. Jövő héten az iskolában tájékoztatót tartanak majd a szülőknek, akiknek – az iskolával együtt – véleményezniük kell a fenntartóváltást. Megakadályozni viszont ezzel nem tudják. (24.hu)

Derda Ádám / Facebook

Olyan matematikapéldák is lehetnek az idei érettségin, amilyenekkel eddig nem találkoztak a vizsgázók. Ennek az az oka, hogy az idei végzősök már az új Nemzeti Alaptanterv szerint érettségiznek. Az új feladatokban várhatóan több szöveg és kevesebb logaritmus lesz, az abszolút értékes egyenletektől pedig elbúcsúzhatnak a középszinten vizsgázók. Az új típusú feladatok elvileg ügyesebben készítik majd fel a diákokat a való életre. De azért a régi tudás sem jön rosszul. A matekérettségi május 7-én lesz. (Qubit)

Pixabay

Úgy tűnik, nincs túl jól Ferenc pápa. A szerdai audiencián egy segédjét kérte meg, hogy olvassa fel a beszédét, de nehezen tudott beszállni a pápamobilba is. Miután segítettek neki, mosolyogva üdvözölte a tömeget. A pápa a múlt héten kórházban volt, hogy néhány vizsgálatot elvégezzenek rajta, de azoknak az eredményeit nem hozták nyilvánosságra. A 87 éves Ferencnek az elmúlt időszakban légzési és mozgásszervi problémái is voltak. (AP)

Pixabay

Becslések szerint 12 millió forintot helikopterezhetett el Szijjártó Péter 2020 óta. A nyilvánosság eddig csak öt útról tudott, most kiderült, hogy a külgazdasági és külügyminiszter még további négy alkalommal utazott rendőrségi helikopterrel. Ezek mind belföldi utak voltak, amiket, nos, autóval is megtehetett volna, bár így kétségkívül gyorsabban és kényelmesebben utazhatott. A miniszter korábban is szeretett így utazni, 2014 és 2019 között tizenkétszer repkedett az égben a rendőrség helikoptereivel. (hvg360)

Szijjártó Péter / Facebook

Két takin is született a Fővárosi Állat- és Növénykertben az elmúlt tíz napban. A takinokat a legtöbb látogató a bölények, vagy éppen a jakok közeli rokonának gondolja, pedig azok inkább a juhokkal és a kecskékkel állnak közelebbi rokonságban. Az első takingyerek február 25-én született és már sokat ugrál, bukfencezik. Néhány napja a féltestvére is megszületett. Neki még kell egy kis idő és nyugalom, mielőtt megcsodálhatják a látogatók. A takinok súlya felnőtt korukra akár a 300 kilót is elérhetik. A két takinbaba nevéről a hagyományokhoz híven a közönség szavazhat majd. (Budapest Zoo)

Budapest Zoo

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?