„Mr. Watson, jöjjön ide, szükségem van magára!”

Ez nem egy részlet a Sherlock Holmes-ból, hanem az első mondat a történelemben, ami telefonban elhangzott, 1876. március 10-én. Alexander Graham Bell, a készülék feltalálója a Bostoni Egyetemen a szomszéd szobában ülő munkatársát hívta fel, és kérette magához. A találmány pedig, amit eleinte kétkedve méregettek sokan, hamarosan nélkülözhetetlenné vált az emberek életében.

Mindössze két órán múlt, hogy a telefont Bell nevéhez kötjük, ugyanis nem ő volt az egyetlen, aki ebben az évben, ráadásul Bell-el egy napon szabadalmi kérvényt nyújtott be egy távbeszélő készülékre. 1876. február 14-n egy Elisha Gray nevű fizikus is szabadalmat kért egy „messzeszólóra”. A két tudós perre ment a találmányért, végül a két óra előny igazolásával a szabadalmat Bell kapta meg március 7-n. Ezért ezt a napot Amerikában Alexander Graham Bell napjaként tartják számon.

Az első Bell-féle telefon. Ez nem férne el a zsebedben. Forrás: Smithoninan

Bell Skóciában született, innen költözött a család először Kanadába, aztán az Egyesült Államokba. Édesanyja halláskárosult volt, az apja pedig siketekkel foglalkozó gyógypedagógus. Bell is azért kezdett a hangok, hangrezgések kutatásába, hogy megértse, és megtanulja, hogyan terjednek a hanghullámok. Állítólag a legfőbb motivációja erre az volt, hogy szerelmes lett apja egyik siket tanítványába. Először hallókészülékek fejlesztésével foglalkozott, ennek nyomán jutott eszébe, hogy a hangokat továbbítani is lehetne.

Bell alapötlete az volt, hogy egy készülék a hangokat elektromos rezgésekké változtatva továbbítsa, majd a fogadó oldalon lévő másik eszköz a rezgéseket ismét visszaalakítsa hangokká. De a gépekhez nem igazán értett, ezért vette maga mellé a már említett Thomas Watsont, aki viszont kiváló műszerész volt. A találmányt egy kiállításon mutatták be Philadelphiában és ekkor történt az első nyilvános telefonbeszélgetés is közte és Mr. Watson közt. Ugyanebben az évben Viktória királynő is kipróbálta a készüléket, és azt mondta róla, hogy ez „a legkülönlegesebb dolog” amit életében látott.

A New York és Chicago közötti telefonvonal felavatása (1892) Forrás: wikipedia

Mivel az emberek eleinte tényleg úgy gondoltak a telefonra, hogy az valami felesleges játékszer, Bell nem talált befektetőket, akik segítették volna a tömeges gyártást. A nagy amerikai bankok sorra hajtották el, nem sejtve még, hogy mekkora üzleti lehetőséget hagytak ki. Bell ugyanis saját vállalatot alapított, és néhány évtized alatt a telefon behálózta egész Amerikát, majd az összes kontinenst is.

Alexander Graham Bell 1922. augusztus 2-n halt meg, dúsgazdag emberként. Temetésekor Amerikában két percre mindenhol leállították a telefonhálózatot, így emlékeztek meg a valaha élt egyik legnagyobb feltalálóra. Bell találmánya nélkül nem jutottunk volna odáig sem, hogy a kezedben ott van az a kütyü, amin most ezt a cikket olvasod. (National Geographic)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.