Folytatódik a német parasztfelkelés

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Négy napja tart a német gazdák tiltakozása Németországban. Az elégedetlen farmerek a traktorjaikkal együtt tüntetnek. Elfoglalták Berlin és sok más város főterét, autópályákat zártak le. Szerdán sztrájkba léptek a vasutasok is. A tüntetőket támogatják a fuvarozók és a vendéglátósok is. Parasztfelkelésnek ők maguk hívják a rendezvényt, szóval ez nem sértés.

A bajok azzal kezdődtek, hogy a német állam többet költött, mint amennyit megengedhetett magának. Ezt náluk az alkotmány tiltja, így valamit lépni kellett. Két út maradt: adót emelni, vagy csökkenteni a kiadásokat. (A magyar költségvetés hiányáról itt írtunk.)

A kormány többek között a gazdák kedvezményeit vonta vissza. Eddig például nem kellett adózni a traktorok és üzemanyaguk után. Ez most megszűnne, ami persze rosszul esik a gazdáknak.

Mivel télen amúgy sincs munka a földeken, így most a gépeikkel indulhattak tüntetni. Így viszonylag kevés tiltakozó is nagy felfordulást kelthet. Annak ellenére, hogy ezek a traktorok darabonként százmillió forintos értéket képviselnek, a német lakosság többsége egyelőre a tiltakozók mellett áll. Nemcsak a költségvetési megszorítások, hanem a zöld átállás is több kiadást jelent a családoknak, és ebből kezd elegük lenni.

Resistance Defender / X

Nem mindegy, mi lesz odaát

Olaf Scholz kancellár és kormánya most nehéz helyzetben van. (Németországban kancellárnak hívják a miniszterelnököt.) A költségvetést muszáj kiigazítaniuk, de a felvonulások is súlyos károkat okoznak, például nagyon sokan nem tudtak munkába menni a lezárt utak miatt.

Ma még nem tudjuk, mi sül ki ebből. Németország Európa legerősebb gazdasága. Ami ott történik, azt az egész Unió megérzi, így Magyarország is. A magyar gazdaság lényegében a német függeléke. A német autógyárak és egyéb üzemek magyar családok százezreinek megélhetését biztosítják.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons, egy decemberi traktortüntetésről

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!