Egy magyar pár a net sztárja, orvosi bravúr a Semmelweis Egyetemen – híradó

Először osztozott egy donormájon két beteg Magyarországon. A Semmelweis Egyetemen hajtottak végre olyan májátültetést, ami a donorszerv – ez esetben a máj – kettéosztásával két ember életét mentette meg. A májat egy férfi és egy hároméves kislány kapta meg. Ilyen korú gyereknek nagyon nehezen találnak megfelelő méretű szervet, de az állapota súlyos volt, mihamarabb szüksége volt a műtétre. Az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmas volt arra, hogy a kisebbik részét a kisgyerekbe ültessék, a nagyobb részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő férfi kaphassa meg. Mindkét műtét sikerrel járt.

Kiskorúakat csábított el egy közösségi oldalon egy szentendrei férfi. Volt olyan 14 éves áldozata, akivel szexuális aktust végzett. Fontos hangsúlyozni, hogy ez mindenképp erőszaknak számít. Sok helyen olvashatjátok azt a sajtóban, hogy szexuális kapcsolatot folytatott (egy felnőtt egy gyerekkel). Kiskorú esetében azonban ilyen nincs, egy felnőtt ilyenkor minden esetben bűncselekményt követ el. A harmincas férfi több profillal is regisztrált az egyik közösségi oldalra, tizenévesnek adta ki magát és több kiskorú lányra is ráírt. Bizalmukba férkőzött, és arra próbálta őket rávenni, hogy küldjenek neki intim képeket. Többen küldtek is neki. A vádlott a levelezésekben többször kérte a lányokat, hogy találkozzanak vele és létesítsenek szexuális kapcsolatot, amiért fizetne is. 2018 nyarán az egyik áldozatnál a férfinak sikerült is elérnie, hogy találkozzanak két-három alkalommal. Legyetek nagyon óvatosak az idegenekkel a közösségi oldalakon, soha ne küldjetek magatokról intim fotókat senki kérésére sem, és személyes adatokat se osszatok meg másokkal! (MTI/Kispolgár)

Virálissá vált egy TikTok videó, amin egy idős magyar pár táncol a Városligeti Műjégpályán. Az RTL kiderítette, hogy a 77 éves Patai Mara és Gombos László van a felvételen, és több mint 10 éve, amikor csak tehetik, kimennek a Városligetbe jégtáncolni. A videón már több mint 25 millió megtekintés van. Ide kattintva tudjátok megnézni.

35 új baktériumfajt fedeztek fel svájci kutatók. A mintákat a Bázeli Egyetemi Kórház betegeitől vették és azokat elemezték. A felfedezés azért fontos, mert ezek közül hét olyan is volt, ami fertőzést okozhat az emberben és veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. Felfedezésükkel viszont segíthetnek a gyógyításban is. (BMC Microbiology)

Forrás: NTSB - Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság
Forrás: NTSB – Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hatóság

Nem szállhatnak fel a Boeing 737 Max 9 típusú gépek az Egyesült Államokban, miután az Alaska Airlines egyik járatán, repülés közben kiszakadt a gép törzsének egy része. Ez a vészkijáratot lezáró elem (door plug) volt. Szerencsére senki sem sérült meg, a gép pedig sikeres kényszerleszállást végzett. A Boeingnek a 737 Max típusával nincs nagy szerencséje. Egy évre már világszerte földre kényszerítették őket 2019-ben, miután két repülő is lezuhant. Később kiderült, a hibát egy, a pilótáknak be nem tanított, általuk nem ismert új rendszerbeállítás meghibásodása okozta. (BBC/Kispolgár)

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram

Végezetül napi cukiban felhívjuk a figyelmeteket a vonuló vízidisznóra, más néven kapibarára. Az emlős óriási sztár lett Instán, miután mozgásban tökéletesen hozta Michael Jackson Thrillerjét. Az egyik Miamiban lévő állatkertben élő nősténynek amúgy eredetileg nevet kerestek, ezért tették ki a videót. A szavazatok alapján Eve lett. Csekkoljátok a videót ide kattintva. (UPI)

(Kiemelt kép: TikTok)

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Egy fiaskótól még nem történik tragédia!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.