Furcsa dilinek indult, izom- és agyserkentővé vált

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Azt hihetnéd, hogy elment az esze annak, aki hátrafelé gyalogol. Pedig egy időben egészen komoly összegeket lehetett nyerni azzal, hogy ki tud többet gyalogolni úgy, hogy a háta és a feneke néz előre. A 19. században Amerikából indultak ezek a viccesnek látszó rekordkísérletek. A csúcs valahol a huszadik század elején lehetett. 1915-ben Patrick Harmon, egy 50 éves szivarbolt-tulajdonos fogadott a barátaival 20 000 dollárban, hogy elgyalogol San Franciscóból New Yorkba, persze hátrafele. A 6300 km-es utat 290 nap alatt tette meg, egy barát és egy mellkasra erősített kis tükör segítségével. Mr. Harmon a célba érve azt mondta, hogy még sosem érezte ilyen jól magát, a bokája pedig olyan erőssé vált, hogy kalapáccsal sem lehetne kificamítani.

Patrick Harmon, és a barátja, William Baltazor útban New Yorkba. Kép: Ultrarunning History

A hátrafelé gyaloglást ezek után elkezdték vizsgálni az orvosok is. Megállapították, hogy komoly fizikai előnyökkel járhat, és azóta gyakran használják hátfájás, térdproblémák és ízületi gyulladások enyhítésére. Egészen más terhelést ad ugyanis a testnek, ha visszafelé sétálunk.

A hátrafelé sétát vagy futást már egyes sportágak edzésein is meg lehet találni, különösen olyanoknál, amik nagy mozgékonyságot és gyors, többirányú mozgást igényelnek. Mivel ez a fajta járás vagy futás csökkenti a térdízületek terhelését, ezzel csökken a sportsérülések lehetősége is. És ahogy annak idején Mr. Harmon is megállapította, elképesztő mértékben erősíti a boka izmait is. De nemcsak a bokát, hanem a combokat és a hátizmokat is.

Az izmok erősödése mellett más előnye is van annak, ha hátrafelé megy az ember. Egyes kutatások azt találták, hogy az agy is máshogy „dolgozik” ilyenkor. Ez a fajta járás segítheti például a gondolkodást, javíthatja a memóriát és a problémamegoldó-képességet is. Egy holland tanulmányban a reakcióidőt is vizsgálták mozgás közben. Azt találták, hogy a hátrafelé lépők reagáltak a feladatokra a leggyorsabban, talán azért, mert az agyuk eleve egy szokatlan feladatot oldott meg. Egy másik tanulmány azt is kimutatta, hogy a hátrafelé történő mozgás minden formája (beleértve azt is, ha csak olyan videót nézünk, amin visszafelé megy valami) javítja az információk, tanult dolgok felidézésének képességét.

Ezek után nyilván sokan elindulnátok, hogy hátrafelé fussatok egy kört a parkban. Viszont a kockázatokról is beszélni kell, ez pedig nem más, mint a hanyatt esés, vagy az, hogy nekimentek valaminek. Ennek ellenére ez az egyik legviccesebb mozgásforma. De ha fáj a derekad, vagy a lábad, az orvosok egy része még mindig azt tanácsolja, hogy inkább menj úszni. Akár háton! (bbc.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.