20 ember a világon úgy is lehet részeg, hogy egy kortyot sem ivott

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Különös történetről számolt be a minap a Reuters. A belga bíróság felmentette azt a férfit, akit ittas vezetés miatt kaptak el, mert kiderült, hogy annak ellenére, hogy ittas volt, egy kortyot sem ivott.

A férfi ugyanis önsörfőző-szindrómában szenved (auto-brewery syndrome, vagyis ABS). Ez egy olyan ritka anyagcsere-betegség, amely során az emberi szervezet magától termel alkoholt. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a gyomorban lévő mikroorganizmusok megérlelik, megerjesztik a szénhidrátokat, és alkoholt csinálnak belőlük.

A belga férfit 2022 áprilisában állította meg a rendőrség. Akkor a szonda 0,91 milligramm/liter alkoholt mutatott ki a leheletéből. Szerencsétlenségére egy hónappal később is megállították, akkor 0,71 milligramm alkoholt lehelt ki magából.

A törvényes határérték Belgiumban 0,22 milligramm/liter. A férfit 2019-ben is „elkapták”, akkor pénzbírságot kapott, és még a jogosítványát is felfüggesztették, annak ellenére, hogy bizonygatta, nem ivott alkoholt. A férfi vélhetően akkor még nem tudott a ritka betegségéről.

Most három orvos is megvizsgálta, és mindegyik arra jutott, hogy a férfi önsörfőző-szindrómában szenved. Vicces egybeesés, hogy a férfi egyébként egy sörfőzdében dolgozik.

A világon csak mintegy 20 embernél diagnosztizálták hivatalosan az ABS-t, bár a tudósok úgy vélik, ennél jóval többen élhetnek a betegséggel. Ezzel a szindrómával születni nem lehet, csak akkor jön létre, ha valakinek már más bélrendszeri betegsége is van. A bíróság felmentette a férfit.

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, azaz aki vezet, nem ihat alkoholt – de azt nektek autó nélkül sem ajánljuk. Ebben a cikkben arról írtunk, hogyan bulizz ésszel és hogyan vigyázz magadra, ha mégis alkohol közelébe kerülsz, ebben pedig arról, hogy miért jelent súlyos problémát Magyarországon az alkoholizmus.

Forrás: Reuters, Science Alert

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?