Gazdag kereskedő maradványai olvadtak ki egy gleccserből

A klímaváltozás miatt egyre gyorsabban olvadnak a svájci gleccserek is. A kutatók biztosak abban, hogy a jég alól sok olyan lelet fog előbukkanni, ami az elmúlt évszázadokban került oda. Nemrég például egy gazdag úr maradványai olvadtak ki a gleccserből, akiről egyre több információt tudnak adni a régészek.

Az első leleteket még 1984-ben fedezték fel. Akkor néhány pénzérmét, használati tárgyat, fegyvereket, köztük egy szépen megmunkált kardot is találtak a lelőhelyen. Már akkor előkerült egy férfi koponyacsontja is. A fegyverek miatt azt feltételezték a kutatók, hogy egy zsoldos katona maradványait találhatták meg. De a svájci Valais Történeti Múzeum munkatársai szerint ezek nem harci fegyverek voltak, hanem olyanok, amiket egy gazdag, 16-17. századi nemes úr hordhatott magánál. A kard és a tőr sem harci fegyver volt, hanem olyan, amivel az urak vívni szoktak.

kép: Valais History Museum – Michel Martinez

A múzeum szerint a férfi elegáns ruhát viselt, nem olyat, amit a katonák hordanak. A fegyvereket Németországban gyártották, a pénzérméket Itáliában verték. A halál oka pedig nagy valószínűséggel az volt, hogy a férfi megcsúszott a gleccseren és a szakadékba zuhant. A kutatók azt találták, hogy valószínűleg kereskedő lehetett. Előkerült ugyanis egy rajz, ami 1643-ban készült, és amin egy kereskedőkaraván látható. A rajzon szereplő egyik férfin pont olyan kard van, amit a gleccsernél találtak, és még a kabátgombjaik is egyformák.

Időközben pedig, ahogy húzódott vissza gleccser, egyre több maradvány került elő. Ráadásul a közelben megtalálták két öszvér csontjait is, bár az még nem világos, hogy ezek az pórul járt kereskedőhöz tartoztak-e. (qubit.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.