Gazdag kereskedő maradványai olvadtak ki egy gleccserből

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A klímaváltozás miatt egyre gyorsabban olvadnak a svájci gleccserek is. A kutatók biztosak abban, hogy a jég alól sok olyan lelet fog előbukkanni, ami az elmúlt évszázadokban került oda. Nemrég például egy gazdag úr maradványai olvadtak ki a gleccserből, akiről egyre több információt tudnak adni a régészek.

Az első leleteket még 1984-ben fedezték fel. Akkor néhány pénzérmét, használati tárgyat, fegyvereket, köztük egy szépen megmunkált kardot is találtak a lelőhelyen. Már akkor előkerült egy férfi koponyacsontja is. A fegyverek miatt azt feltételezték a kutatók, hogy egy zsoldos katona maradványait találhatták meg. De a svájci Valais Történeti Múzeum munkatársai szerint ezek nem harci fegyverek voltak, hanem olyanok, amiket egy gazdag, 16-17. századi nemes úr hordhatott magánál. A kard és a tőr sem harci fegyver volt, hanem olyan, amivel az urak vívni szoktak.

kép: Valais History Museum – Michel Martinez

A múzeum szerint a férfi elegáns ruhát viselt, nem olyat, amit a katonák hordanak. A fegyvereket Németországban gyártották, a pénzérméket Itáliában verték. A halál oka pedig nagy valószínűséggel az volt, hogy a férfi megcsúszott a gleccseren és a szakadékba zuhant. A kutatók azt találták, hogy valószínűleg kereskedő lehetett. Előkerült ugyanis egy rajz, ami 1643-ban készült, és amin egy kereskedőkaraván látható. A rajzon szereplő egyik férfin pont olyan kard van, amit a gleccsernél találtak, és még a kabátgombjaik is egyformák.

Időközben pedig, ahogy húzódott vissza gleccser, egyre több maradvány került elő. Ráadásul a közelben megtalálták két öszvér csontjait is, bár az még nem világos, hogy ezek az pórul járt kereskedőhöz tartoztak-e. (qubit.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?