Ezért üldöznek a szüleid nyáron egy flakon naptejjel

Heteken belül itt a strandidő, a nap pedig már most is igen erősen süt, szóval kénytelenek vagyunk egy kicsit beszélni a sugarairól. Strandokon, vízpartokon visszatérő jelenet, hogy kisebb-nagyobb gyerekeket kiparancsolnak a szüleik a vízből, hogy bekenhessék őket naptejjel. Higgyétek el, nem ez a felnőttek kedvenc hobbija, sőt. Csak ők már tudják, hogy aki nem védi magát a napsütés ellen, az később súlyos árat fizethet érte. A túl sok napsütés ugyanis könnyen megbetegítheti a bőrünket, felnőttként pedig jó alapot adhat a bőr rákos elváltozásaihoz.

A fiatalok bőre általában vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké: ez különösen érzékennyé tesz titeket a napsugarakkal szemben. A tinik sokszor vágynak napcsókolta bőrre, de a rossz hírünk az, hogy az egészséges barnulás nem létezik. A barnulást tulajdonképpen a bőr pigmentjének, a melanin mennyiségének a növekedése okozza. Ez a bőr védekezési reakciója a napból vagy egyéb mesterséges UV-forrásokból (pl. szoláriumból) származó ultraibolya sugárzás által okozott károsodással szemben. A szoláriumozás éppen ezért szintén kockázatos dolog. Ráadásul a bőr nem felejt: ha egyszer leégünk, arra a szervezetünk mindig „emlékezni” fog.

Unsplash

Az időjárásjelentésben gyakran hallhatod, hogy „UV-sugárzás”. Ez a nap ultraibolya fényét jelenti. Az UV-index egy nemzetközi rendszer, ami a bőrünkre és a látásunkra is veszélyes UV-sugárzás értékeit csoportosítja. Létezik

  • UV-A sugárzás: ez felel az alapvető barnulásért, a kisebb leégésért, bőrkárosodásért. A testünkre gyakorolt hatása az évek alatt összeadódik és bőrrákos elváltozásokat okozhat,
  • és UV-B sugárzás: ez jóval károsabb, de könnyebben szűrhető. Fényvédelem nélkül előidézhet súlyos bőrégést, hólyagos bőrgyulladást, szemgyulladást, és alapvető okozója lehet a melanoma nevű bőrdaganatnak.

Az UV-sugárzás egyébként délelőtt 10 és délután 4 között a legerősebb, szóval ami a védtelen napozást illeti: egyszerűen nem éri meg a kockázatot. Az emberek életük UV-károsodásának körülbelül 25 százalékát 18 éves koruk előtt szerzik meg. Kezdd minél fiatalabban a védekezést, hogy a bőröd sokáig egészséges maradhasson!

Unsplash

Mit tehetsz te?

Képzeld azt, hogy a bőröd olyan, mint egy finom virág. Könnyen tönkremegy az esőben, és könnyen elszárad a napon. Akárhová is megyünk nyáron, érdemes hosszú, lenge védőruhákat, kalapot és szemüveget viselnünk. Ezek azonban nem helyettesítik a naptejet, ami nyáron kötelező kellék.

A naptejeknél létezik egy úgynevezett faktorszám, amit hallhattál már. Ez az SPF (Sun Protection Factor), ami azt mutatja meg, hogy egy termék mekkora részét tudja kiszűrni a napsugaraknak. A szakemberek szerint legalább 30-as faktorszámú naptejet kell használnunk. Ez körülbelül a sugarak 97 százalékát védi ki. És itt jön a csavar, ugyanis a naptejek körülbelül két órát bírnak ki, addig hatékonyak.

Ezért parancsol ki anyád vagy apád egy strandolás alatt többször is a vízből, hogy újra bekenje a bőrödet. Vagy legalább rávegyen, hogy kend be te a bőrödet. Ez akkor is erősen ajánlott, ha csak a kertben flangálsz egy nyári napon, vagy szabadtéri programra mész. Úszás és komolyabb izzadás után egyébként újra fel kell vinni a krémet, és ez még a vízálló naptejekre is vonatkozik.

Unsplash

A legtöbben szeretnek fürdőruhában fetrengeni a vízparton, de ezt ne a közvetlen napfény alatt tedd. Keress természetes árnyékot vagy ruházz be egy napernyőre: pár ezer forintért már vannak olyanok, amiket sok évig használhatsz. Az UV-sugárzás a szemedet is károsíthatja. A napba nézni nemcsak fájdalmas, hanem rizikós is, így egy UV-szűrős napszemüveg sosem árt.

Ne feledd: lehet, hogy a közösségi média tele van napbarnított bőrű fiatalokkal, akikre esetleg irigykedhetsz. De ha téged világos bőrrel áldott meg a sors, akkor a legokosabb, amit tehetsz, hogy világosan is hagyod. Ha pedig mégis ragaszkodsz egy kis színhez, az önbarnító krémek jelenthetnek megoldást.

Források: Magyar Dermatológiai Társulat. Európai Rákellenes Kódex. Euromelanoma. Telex. Royal Children’s Hospital. MD Anderson Cancer Center.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.