Hal, pulyka, puding és gyümölcskenyér – ezt eszik az emberek a világon karácsonykor

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Minden országban és minden házban más egy kicsit a karácsonyi asztal. Épp ettől különleges az ünnep! Hát még ha kicsit körülnézünk a Földön! Egészen különleges, ínycsiklandó vagy épp furcsa ételeket találhatunk más nemzetek karácsonyainak menülistáin.

A magyarok ünnepi asztalára a legtöbbször valamilyen halétel, töltött káposzta, kocsonya, kacsacomb vagy éppen húsleves kerül, de a párolt lila káposzta és a sült kolbász is sok családnál felbukkan a karácsonyi időszakban. Ami az édességeket illeti, a legnépszerűbb desszertek közé tartozik a bejgli, a mézeskalács, a zserbó vagy éppen a mákos guba. Ahány ház, annyi szokás, ezért könnyen lehet, hogy nálatok egészen más ünnepi ételek vannak, mert mondjuk nem szeretitek a halat, vagy épp nem esztek húst.

A világon mindenféle karácsonyi lakoma létezik, elég csak arra gondolni, hogy az új-zélandiak ilyenkor a kertben grillezgetnek a Föld másik féltekéjén. Mutatunk ezek közül néhányat!

Finnország

A finn karácsonyi vacsorát gyakran svédasztalos formában szolgálják fel a joulupöytä nevű hagyomány szerint, ami szó szerint karácsonyi asztalnak fordítható. A menüben találunk sonkát, halat, burgonyás ragut és rosollit: ez egy olyan tarka saláta, amelyet kockára vágott céklából, burgonyából, sárgarépából, almából és tejszínből készítenek.

Wikipedia / Tiia Monto, CC BY-SA 4.0

Egyesült Királyság

A brit karácsonyi vacsora jellemzően garnélarákból, darált húsos pitéből és egy mutatós sült pulykából áll. Desszertként pedig lángoló pudingot fogyasztanak! Az a puding egy kicsit más, mint amit mi ismerünk. Nagyon sűrű, fűszeres, és valamilyen alkohol is kerül bele, amit tálalás előtt meggyújtanak.

English Christmas Cake / Plum Puding

Svédország

A svédországi karácsonyi vacsora a julbord néven ismert svédasztalról szól. Az asztalra háromfogásos ételt terítenek, amely halból (gyakran pácolt heringből), felvágottakból, sonkából és kolbászból áll. Ezután a svédek a Janssons frestelse nevű húsgombócos-krumplis ragut tálalják, mielőtt belevetik magukat az olyan édességekbe, mint a sáfrányos zsemle és a tejberizs.

Holger.Ellgaard / Wikipedia

Mexikó

Mexikóban a pozole, egy hagyományos raguleves, és a tamale kerül a leggyakrabban az asztalra, amelyek kukoricacsuhéba töltött, és abban gőzölt kis finomságcsomagok. Gyakori, hogy a családok tamale-készítő partit rendeznek az ünnepek előtti napokban. A sertéscomb és a tenger gyümölcsei is felbukkannak a mexikói karácsony esti vacsorán, a Noche Buenán, ahol összegyűlnek a családok, a barátok a szeretteikkel.

Wikipedia / Nsaum75, CC BY-SA 3.0

Németország

A németek a karácsonyi vacsora főfogásaként sült kacsát, libát vagy nyulat fogyasztanak. Mellé olyan kedvencek kerülnek, mint a kolbásztöltelék, a krumpligombóc és a vöröskáposzta. Az ország legkedveltebb ünnepi desszertje a Stollen, egy hosszú, lapos, édesített kenyér, amely olyasmi, mint a magyar gyümölcskenyér. Magyarországon a német üzletláncokban (Aldi, Lidl, Spar) előfordul december táján.

Wikipedia / Stollen-Dresdner Christstollen

Források: Lonely Planet, National Geographic, Travel. Earth

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.