Hal, pulyka, puding és gyümölcskenyér – ezt eszik az emberek a világon karácsonykor

Minden országban és minden házban más egy kicsit a karácsonyi asztal. Épp ettől különleges az ünnep! Hát még ha kicsit körülnézünk a Földön! Egészen különleges, ínycsiklandó vagy épp furcsa ételeket találhatunk más nemzetek karácsonyainak menülistáin.

A magyarok ünnepi asztalára a legtöbbször valamilyen halétel, töltött káposzta, kocsonya, kacsacomb vagy éppen húsleves kerül, de a párolt lila káposzta és a sült kolbász is sok családnál felbukkan a karácsonyi időszakban. Ami az édességeket illeti, a legnépszerűbb desszertek közé tartozik a bejgli, a mézeskalács, a zserbó vagy éppen a mákos guba. Ahány ház, annyi szokás, ezért könnyen lehet, hogy nálatok egészen más ünnepi ételek vannak, mert mondjuk nem szeretitek a halat, vagy épp nem esztek húst.

A világon mindenféle karácsonyi lakoma létezik, elég csak arra gondolni, hogy az új-zélandiak ilyenkor a kertben grillezgetnek a Föld másik féltekéjén. Mutatunk ezek közül néhányat!

Finnország

A finn karácsonyi vacsorát gyakran svédasztalos formában szolgálják fel a joulupöytä nevű hagyomány szerint, ami szó szerint karácsonyi asztalnak fordítható. A menüben találunk sonkát, halat, burgonyás ragut és rosollit: ez egy olyan tarka saláta, amelyet kockára vágott céklából, burgonyából, sárgarépából, almából és tejszínből készítenek.

Wikipedia / Tiia Monto, CC BY-SA 4.0

Egyesült Királyság

A brit karácsonyi vacsora jellemzően garnélarákból, darált húsos pitéből és egy mutatós sült pulykából áll. Desszertként pedig lángoló pudingot fogyasztanak! Az a puding egy kicsit más, mint amit mi ismerünk. Nagyon sűrű, fűszeres, és valamilyen alkohol is kerül bele, amit tálalás előtt meggyújtanak.

English Christmas Cake / Plum Puding

Svédország

A svédországi karácsonyi vacsora a julbord néven ismert svédasztalról szól. Az asztalra háromfogásos ételt terítenek, amely halból (gyakran pácolt heringből), felvágottakból, sonkából és kolbászból áll. Ezután a svédek a Janssons frestelse nevű húsgombócos-krumplis ragut tálalják, mielőtt belevetik magukat az olyan édességekbe, mint a sáfrányos zsemle és a tejberizs.

Holger.Ellgaard / Wikipedia

Mexikó

Mexikóban a pozole, egy hagyományos raguleves, és a tamale kerül a leggyakrabban az asztalra, amelyek kukoricacsuhéba töltött, és abban gőzölt kis finomságcsomagok. Gyakori, hogy a családok tamale-készítő partit rendeznek az ünnepek előtti napokban. A sertéscomb és a tenger gyümölcsei is felbukkannak a mexikói karácsony esti vacsorán, a Noche Buenán, ahol összegyűlnek a családok, a barátok a szeretteikkel.

Wikipedia / Nsaum75, CC BY-SA 3.0

Németország

A németek a karácsonyi vacsora főfogásaként sült kacsát, libát vagy nyulat fogyasztanak. Mellé olyan kedvencek kerülnek, mint a kolbásztöltelék, a krumpligombóc és a vöröskáposzta. Az ország legkedveltebb ünnepi desszertje a Stollen, egy hosszú, lapos, édesített kenyér, amely olyasmi, mint a magyar gyümölcskenyér. Magyarországon a német üzletláncokban (Aldi, Lidl, Spar) előfordul december táján.

Wikipedia / Stollen-Dresdner Christstollen

Források: Lonely Planet, National Geographic, Travel. Earth

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Elég minden napnak a maga baja!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.