Jövőre már nem lesz művészettörténet tantárgy a középiskolákban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kikerül az alaptantervből a művészettörténet tantárgy, érettségizni sem lehet majd belőle. A tananyagot rövidítve a vizuális kultúra órákon fogják majd leadni a kilencedik és tizedik évfolyamon. Ugyanígy kikerül a tantervből a film- és médiaismeret oktatása. A változás az új Nemzeti Alaptanterv alapján történik.

A Magyar Tudományos Akadémia közleményben tiltakozott ez ellen. Szerintük a képzőművészet, építészet kiemelkedő alkotásait, valamint a kortárs műveket ismernie kellene minden gyereknek. Nyilván nem mindet, de a legfontosabbakat igen. Azt is írták a közleményben, hogy azzal, hogy csak két évfolyamon, mindössze heti egy órában tanítják majd ezt a tantárgyat, az gyakorlatilag semmire nem lesz elég.  Azt is nehezményezik, hogy a megszüntetett érettségi vizsga mellett a vizuális kultúra középszintű érettségi vizsgájából is kimaradnak majd a művészettörténetre vonatkozó kérdések. Szerintük ezzel a gyerekek tudása, és ezzel a versenyképessége is gyengül.

Az MTA egyébként már 2018-ban, az új alaptanterv elfogadása előtt tiltakozott a tantárgy megszűnése ellen, a tiltakozást akkor sem vették figyelembe azok, akik a tantervet végül elfogadták. (444.hu)

Kiemelt kép: Edvard Munch: A Sikoly

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?