Ilyen miniatűr szobrokat még tuti nem láttál!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha gondolkodtál már valaha azon, hogy hogyan fér bele a vitorlás az üvegpalackba, akkor érdekelni fog az is, hogyan készülnek azok a szobrok, amik elférnek egy tű hegyén. 

Birminghamben (Egyesült Királyság) él egy szobrász, Willard Wigan, aki kétszer is bekerült a Guinness-világrekorderek közé. Ő készítette a világon a legkisebb szobrot. A 2013-as alkotás egy 24 karátos aranybicikli. Ezt Wigan a saját hajszálába tette bele, amit előzőleg kifúrt. Másodszor a saját rekordját döntötte meg azzal, hogy egy emberi vérsejt méretű  szobrot készített.

Fotó: Willard Wigan

Idén karácsonyra a szobrász a háromkirályokat mintázta meg, egy hónapon keresztül naponta 16 órát dolgozott az alkotáson, ami többek között szintén aranyból, illetve a szobrász szempillájából készült. 

Bár a munka elképesztő koncentrációt és rengeteg gyakorlást igényel, az alkotások ára is ezzel arányos. A szobrász webshopjában elérhető egy miniatűr Ronaldo-figura is, 90 ezer angol fontért, ez hozzávetőleg 40 millió forint. 

Fotó: Willard Wigan

És hogy miért kezd valaki csak mikroszkóp alatt látható szobrok készítésébe? Willard Wigan autista, gyerekkorában tanulási nehézségekkel is küzdött, ezért az angol iskolarendszer kivetette magából. (Igen, még Angliában is történik ilyesmi, nemcsak Magyarországon.) 

Ekkor kezdett el szobrokat készíteni, és amikor megmutatta alkotásait az édesanyjának, ő csak ennyit felelt:

„Még nem elég kicsi, próbáld újra. Minél apróbb tárgyakat készítesz, a világ annál inkább felfigyel majd rád.”

A szobrász édesanyjának igaza lett. 

Fotó: Willard Wigan

Wigan mottója az, hogy a legkisebb dolgok is számítanak. Rengeteg rendezvényen és programon bátorítja arra a fiatalokat, hogy találják meg saját útjukat. A felnőtteket, tanárokat pedig arra, hogy minden eszközzel segítsék ezt a folyamatot. (BBC, Willardiganmbe.com

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?