Halló? Itt az istenek!

Ötödik osztályban mindenki tanul az ókori Egyiptom világáról, de rengeteg minden van még a tudományokon és az írásbeliségen túl. Fáraók, múmiák, piramisok, istenek… az egyiptomi mitológia gazdagságát sosem lehet megunni.

Jean Menzies tálalásában, az Egyiptomi mítoszok című könyv segítségével 20 mesén keresztül repülhetünk több ezer év messzeségbe, hogy megismerjük a harcoló istenekről, a mesebeli lényekről és a jóság diadalmenetéről szóló varázslatos világot.

Menzies egy fiatal brit ókori történész, aki JeansThoughts nevű YouTube-csatornáján 2012 óta gyárt videókat a történelemről, a könyvekről, ókori őseink mindennapjairól. Ha érdekel a téma, mindenképp érdemes megnézni tőle néhány adást!

Néhány évvel azután, hogy megírta a Görög mítoszok című gyűjteményt, elkészítette az egyiptomi párját. Nem poros mesék ezek: az ország felett uralkodó, istenként tisztelt királyokról vagy ritkán királynőkről szóló történetek, mítoszok az egyiptomiak kultúrájának és életének mindmáig szerves részei.

Bár a könyvet 7 éves kor fölött ajánlják, a mesék annyira működnek, hogy a legbizarrabb történésekre sem kapjuk fel a fejünket. A Föld teremtéséről szóló mítoszban – mely szerint kezdetben egyszerre létezett a semmi és a minden – például megismerjük azt a kőkemény fül-orr-gégészeti esetet, amelyben a magányosan tengődő Atum isten akkorát tüsszentett, hogy abból két lény kelt életre. Végül is miért ne?

És akkor az állatfejű istenekről még nem is beszéltünk.

Ámon-Ré napisten. fi:Käyttäjä:kompak / Wikipedia

Az ókori cselekményszálak egyébként nem mindig követhetők egyszerűen, de itt az olvasmányos szöveg miatt könnyen rájövünk, ki kivel van. És ha már az istenekkel tele a padlás, átlapozhatunk a halandókról szóló mesékre: van itt hajótörött, földműves, és a két fivér, Igazság és Hamisság tanulságos története.

A könyv egyébként a polcon is jól mutat (aranyborítós, kék-fekete színvilággal), a lapjain pedig gyönyörű illusztráció kelti életre, hogyan éltek együtt az egyiptomiak a természet változásával (amit ugye természetesen az istenek befolyásoltak).

HVG Könyvek

A mesék után infografikák segítenek kiigazodni az ókori Egyiptom hétköznapjain. Hogyan írtak? Melyek voltak a vallásuk legfőbb elemei? Hogyan temetkeztek? És miért gondolta bárki, hogy jó ötlet halott királyokat mumifikálni, majd emberarcú dobozokba tenni őket? Megannyi kérdés, amire Menzies tudja a válaszokat. A fogalomtárban található információk ráadásul tanulás közben is segíthetnek.

Jean Menzies: Egyiptomi mítoszok. HVG Könyvek, 2023.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!