Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szép, napos idő lesz ma, helyenként kisebb zápor előfordulhat, de egyre jobban benne van a levegőben a nyári szünet, a szabadság. Milyen jó is lenne elrepülni! Az emberek valahogy nehezen emésztették meg, hogy nincs szárnyuk, miközben a tyúkoknak igen, de nekik meg minek. Ezért már az őseink is megpróbáltak mindenfélével repülni, ennek pedig sokszor csúnya vége lett.

A legenda szerint Ikarosz madártollakból készített szárnyakat magának, amit viasszal és mézzel ragasztott össze, és azzal repült. Ez először jó ötletnek tűnt, csak épp a mézes madártoll nem a legtartósabb konstrukció, főleg a mediterrán nap alatt. Ikarosz le is zuhant. Leonardo da Vinci már tanult ebből, ezért ő már fából és vászonból tervezett olyan repülő szerkezetet, ami a madarak röptét utánozza. Ez volt az ornithopter, amit aztán a modern időkben meg is építettek. Működött, de a merev szárnyú repülők kényelmesebbnek és biztonságosabbnak bizonyultak.

Repülni ma már utasszállítókkal szoktunk, sokan szeretik, mert messzire lehet jutni viszonylag rövid idő alatt.  De ez sem lenne annyira kényelmes, ha nem lennének utaskísérők, akik kiszolgálnak és nyugtatgatnak. Az első stewardessek még ápolónők voltak. Ma bemutatjuk Ellen Church-öt, aki kijárta, hogy nők is tagjai lehessenek egy repülőgép legénységének.

Ma a Zsófiák és a Szonják ünneplik a névnapjukat, mindkettő a görög Szófia név változata, ami azt jelenti, bölcsesség. És mivel ma van az Állat- és Növényszeretet Napja Magyarországon, simogassatok cicákat, ölelgessetek fákat…  és olvassatok Kispolgárt.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.