Így változnak idén az érettségik

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az idei lesz az első új típusú érettségi, ami a 2020-as Nemzeti alaptanterv alapján készül. Ez elég sok mindenen változtat, az Eduline pedig össze is szedte ezeket. Lássuk!

Magyar

Itt van a legtöbb módosítás, mert nem csak a témakörök, hanem maga a felépítés, a feladatok típusa is változik. Az Eduline által megkérdezett tanárok ezt nem igazán pártolják. Szerintük emiatt borulhat a teljes középsulis tanrend, mert nem lesz idő elmélyülni egy-egy műben, ha ennyi adatot kell a gyerekeknek megtanítani.

Eddig egy rövid gyakorlati szöveget kellett írni, mondjuk egy beadványt, most ezt a részt felcserélik egy tesztlappal, ami tulajdonképpen magolós. Műcímekre, írókra, költőkre és memoriterekre kérdeznek rá. Itt szöveggyűjteményt nem lehet használni.

A második részben eddig el lehetett dönteni, hogy összehasonlító elemzést, érvelést vagy műértelmezést szeretne valaki írni. Mostantól viszont vagy egy mű értelmezése vagy egy általános témájú témakifejtő esszé közül lehet majd választani. Itt használható helyesírási szótár és szöveggyűjtemény is.

Matek

Itt a témakörök változnak. A középszintűbe bekerültek olyan gazdasági számítások, mint a törlesztőrészlet vagy a megtakarítási, befektetési és hitelfelvételi lehetőségek. És azok kockázati tényezői. Mindez elvileg azért, hogy a gyakorlati tudást, problémamegoldást erősítse.

Emelt szintűn kérték eddig csak a 10-es alapú számrendszer átváltását egy másikra, a geometriai valószínűséget és az az események összege, szorzata, komplementeresemény, független esemény, várható értéket, de most középszinten is előfordulhat.

És vannak olyanok is, amik kikerültek belőle. Ilyenek főleg egyes geometriai feladatok és a logaritmusos egyenletek.

Töri

Itt sem lesz szerkezeti változás, de a témakörök változnak. Lekerül középszintre az Aranybulla és az amerikai függetlenségi háború. Kikerül a középszintűből a munkajog és a pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör. És itt középszinten minden résznél lehet atlaszt használni, emelt szinten csak a második résztől.

A tanárok azt javasolják, hogy a diákok ismerjék meg alaposan a történelmi atlaszt, mert sok időt takaríthatnak meg, ha tudják, mit és hol lehet benne keresni.

Új vizsgatárgyak

Vagyis idéntől ezekből is lehet érettségizni:

  • állampolgári ismeretek,
  • közigazgatási ismeretek,
  • fenntarthatóság,
  • bibliaismeret, baptista hittan,
  • digitális kultúra (informatika helyett).

És amik kikerültek az érettségis tárgyak közül:

  • emberismeret és etika,
  • ember- és társadalomismeret,
  • társadalomismeret,
  • művészettörténet,
  • népművészet,
  • pszichológia,
  • utazás és turizmus.

Részletes infókat, mintafeladatokat az Oktatási Hivatal honlapján, ide kattintva találtok. (Eduline)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!