Jó reggelt!

Meleg és esős nap lesz állítólag, szóval hógolyózásra nincs kilátás, sárral meg nem annyira jó móka. De hát úgyis folyik még a karácsonyi körút a legtöbb családban. Asztalra kerül a halászlé, a bejgli, és általában a takarcs. Hogy az mi? Hát töltött káposzta. A Csallóközben hívják így, ahol a gyereket is betakarcsolják estére.

A töltött káposzta egyébként az egyik olyan étel, amiről sokan hiszik, hogy a miénk. És tényleg a miénk is. De nemzeti fogás Lengyelországban gołąbki néven, Ukrajnában és Oroszországban mint holubci, Romániában ez a sarmale, továbbá ismerik az egész Balkánon, a Közel-Keleten… Dél-Amerikától Japánig mindenhol. Valahogy mindenki rájött, hogy a káposztát meg lehet tölteni. Más kérdés, hogy érdemes-e.

Ma még tálalunk egy rakás karácsonyi menüt az egész világról, aztán meghívunk néhány istent az asztalhoz. Mert a karácsony igazából nem mindig Jézusról szólt, csak a többieket elhanyagoltuk. Jó étvágyat mára, káposztához és bármi máshoz!

(Ide bökve írhattok nekünk, amíg a rendes üzenőnk elkészül.)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!