Írd le, aprítsd fel, tépd össze vagy dobd a kukába!

Egy friss tanulmány szerint ha papírra vetjük a dühös érzéseinket, a cetlit pedig széttépkedjük vagy összegyűrjük és a kukába dobjuk, enyhíthetünk a haragunkon.

Már az ókori Rómában is gondolkodtak az emberek a különféle dühkezelési technikákon. Manapság egy kiadós üvöltés vagy egy párna ütlegelése is segíthet, de a papírra írás sem teljesen hatástalan.

A Japánban végzett kutatás vezetője elmondta, a vizsgálat során arra számítottak, hogy a negatív érzések leírása, majd az azoktól való „megszabadulás” (széttépéssel, kidobással), bizonyos mértékig segíthet abban, hogy a résztvevők kevésbé legyenek dühösek. Meglepődve tapasztalták azonban, hogy a vizsgáltak dühe szinte teljesen megszűnt a módszer alkalmazása után.

Pixabay

A tanulmány olyan kérdéseket is megvizsgált, minthogy: milyen kapcsolat van az írott szó és a düh enyhítése között, illetve, hogy a fizikai tárgyakkal való interakciók hogyan képesek irányítani az ember hangulatát. Ehhez más kutatásokat is segítségül hívtak.

A kísérlet során ötven diákot kértek meg arra, hogy írjanak rövid véleményt egy fontos társadalmi problémáról, például arról, hogy be kellene-e tiltani a nyilvános dohányzást.

A véleményeket értékelő emberek ezután szándékosan alacsony pontszámokat adtak a „dolgozatokra”, az írók intelligenciáját, érdeklődését, barátságosságát és logikái készségeit firtatva. A biztonság kedvéért sértő megjegyzéseket is hozzáfűztek az értékeléshez, mint például: „Nem tudom elhinni, hogy egy tanult ember így gondolkodik. Remélem, ez a jelentkező tanul majd valamit, amíg az egyetemen van.”

Pixabay

A felhúzott résztvevők ezután a negatív visszajelzésekkel kapcsolatos dühös gondolataikat egy papírra írták. Az egyik csoportnak azt mondták, hogy vagy gyűrjék össze a papírt, és dobják egy szemetesbe, vagy tartsák az asztalukon egy dossziéban. A másik csoportnak azt mondták, hogy tépjék szét a papírt vagy tegyék egy műanyag dobozba.

Érdekes módon a papírt a szemetesbe dobó vagy azt megsemmisítő résztvevők dühszintje visszatért a kiindulási állapothoz, míg azoknál csak kis mértékben csökkent a düh, akik megtartották a papírt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a folyamat során maga az eldobás, a „megszabadulás” játszik döntő szerepet a harag csökkentésében. (Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!