Írd le, aprítsd fel, tépd össze vagy dobd a kukába!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy friss tanulmány szerint ha papírra vetjük a dühös érzéseinket, a cetlit pedig széttépkedjük vagy összegyűrjük és a kukába dobjuk, enyhíthetünk a haragunkon.

Már az ókori Rómában is gondolkodtak az emberek a különféle dühkezelési technikákon. Manapság egy kiadós üvöltés vagy egy párna ütlegelése is segíthet, de a papírra írás sem teljesen hatástalan.

A Japánban végzett kutatás vezetője elmondta, a vizsgálat során arra számítottak, hogy a negatív érzések leírása, majd az azoktól való „megszabadulás” (széttépéssel, kidobással), bizonyos mértékig segíthet abban, hogy a résztvevők kevésbé legyenek dühösek. Meglepődve tapasztalták azonban, hogy a vizsgáltak dühe szinte teljesen megszűnt a módszer alkalmazása után.

Pixabay

A tanulmány olyan kérdéseket is megvizsgált, minthogy: milyen kapcsolat van az írott szó és a düh enyhítése között, illetve, hogy a fizikai tárgyakkal való interakciók hogyan képesek irányítani az ember hangulatát. Ehhez más kutatásokat is segítségül hívtak.

A kísérlet során ötven diákot kértek meg arra, hogy írjanak rövid véleményt egy fontos társadalmi problémáról, például arról, hogy be kellene-e tiltani a nyilvános dohányzást.

A véleményeket értékelő emberek ezután szándékosan alacsony pontszámokat adtak a „dolgozatokra”, az írók intelligenciáját, érdeklődését, barátságosságát és logikái készségeit firtatva. A biztonság kedvéért sértő megjegyzéseket is hozzáfűztek az értékeléshez, mint például: „Nem tudom elhinni, hogy egy tanult ember így gondolkodik. Remélem, ez a jelentkező tanul majd valamit, amíg az egyetemen van.”

Pixabay

A felhúzott résztvevők ezután a negatív visszajelzésekkel kapcsolatos dühös gondolataikat egy papírra írták. Az egyik csoportnak azt mondták, hogy vagy gyűrjék össze a papírt, és dobják egy szemetesbe, vagy tartsák az asztalukon egy dossziéban. A másik csoportnak azt mondták, hogy tépjék szét a papírt vagy tegyék egy műanyag dobozba.

Érdekes módon a papírt a szemetesbe dobó vagy azt megsemmisítő résztvevők dühszintje visszatért a kiindulási állapothoz, míg azoknál csak kis mértékben csökkent a düh, akik megtartották a papírt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a folyamat során maga az eldobás, a „megszabadulás” játszik döntő szerepet a harag csökkentésében. (Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!