A vitáról vitáznak a politikusok, megmenekült egy kisróka – híradó

Kihirdette a magyar fociválogatott 26 fős keretét Marco Rossi. A válogatott szövetségi kapitánya elmondta, olyan játékosokkal vág neki a hamarosan kezdődő foci-Eb-nek, akik kiharcolták az azon való részvételt, új játékosokat most nem hívott a válogatottba. Az Európa-bajnokság június 14-én kezdődik. Előtte még Írországgal és Izraellel játszik felkészülési meccset a magyar csapat, amelyik 14 mérkőzés óta veretlen. Az Eb-n először Svájc ellen lép pályára a magyar válogatott, a mérkőzést június 15-én tartják.  (24.hu)

kép: Magyar Labdarúgó Szövetség

Folytatódnak a viták a vitákról a júniusi választások előtt. A főpolgármester-jelölteknek a Partizán YouTube-csatorna rendezne vitát. Erre elfogadta a meghívást Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester és Vitézy Dávid, az LMP jelöltje. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje viszont azt mondta, hogy ő akkor ülne le vitázni, ha azon jelen lenne Gyurcsány Ferenc, a DK alapítója, volt miniszterelnök is, mert szerinte Gyurcsány a főváros valódi vezetője. (atv.hu)

Az EP-választás előtt a listavezetőknek is tart vitát a Partizán május 17-én, erre viszont nem megy el sem a fideszes Deutsch Tamás, sem pedig Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője. Utóbbi azzal indokolja a távolmaradását, hogy szerinte az első vitának a köztévében kellene lenni, élőben, főműsoridőben. A köztévé egyébként már pénteken bejelentette, hogy megkezdte egy EP-választási vita szervezését, azóta a Fidesz, a DK, a Momentum, a Jobbik, és a Második Reformkor listavezetője is bejelentette, hogy elmegy erre. Magyar Péter várja a technikai részleteket, ugyanis még az is előfordulhat, hogy mind a 11 listavezető leülnie vitatkozni, ez viszont nem tenné túl hatékonnyá a vitát. (444.hu)

A magyar fiatalok 51 százaléka menne el szavazni a júniusi európai parlamenti választáson. Ez jelentősen elmarad az uniós átlagtól, ott a 18-30 éves fiatalok 64 százaléka voksolna. Az Eurobarométer friss felmérése azt is kimutatta, hogy a magyar fiatalok 26 százalékát egyáltalán nem érdekli a politika, szemben az uniós átlag 19 százalékkal. Ugyanakkor a megkérdezett magyar fiatalok 76 százaléka mondta azt, hogy az EU hatással van a mindennapi életére, ez az arány magasabb az uniós átlagnál, ahol erre a kérdésre 67 százalék válaszolt igennel. Érdekes adat még, hogy a magyarok mindössze 61 százaléka állította azt, hogy az iskola felvértezte őket az álhírek felismeréséhez szükséges digitális készségekkel. Ez az arány a legalacsonyabb az unió 27 tagállama közt. (nepszava.hu)

Folytatódik Donald Trump volt amerikai elnök büntetőpere a New York-i bíróságon. Trump ellen azért emeltek vádat, mert állítólag kampánypénzt használt arra, hogy eltussolja, hogy kapcsolata volt egy felnőttfilmekben játszó színésznővel. Most a volt ügyvédje tanúskodott ellene, aki elmondta, hogy hangfelvételei vannak, amivel Trump bűnösségét bizonyítaná. Donald Trump szerint viszont lejárató kampány folyik ellene a közelgő elnökválasztás előtt. (MTI)

Elfogadta az Európai Unió azt a reformcsomagot, ami az unióba érkező menekültekről szól. Az új uniós törvények rendelkeznek például arról, hogy gyorsabban kell elbírálni a menedék-kérelmeket, és hogy hatékonyabbá kell tenni a jogtalanul érkezők visszaküldését. Azt is tartalmazza a törvénycsomag, hogy milyen módon kell megosztani a menekülteket a tagállamok közt. Az új migrációs megállapodás ellen csak két ország, Lengyelország és Magyarország szavazott. (portfolio.hu)

Elképesztően megdrágult a lángos a Balatonnál, és a főszezonra még további 8-10 százalékos áremelkedés várható. A sajtos-tejfölös lángos ára már így is 2000 forint körül mozog, de vannak büfék, ahol ennél is drágábbak. Az extrákkal megpakolt, például tonhalas lángosért már 3600 forintot is elkérnek a Balatonnál. Az infláció a fagyikat sem kíméli, a Balaton körül átlagosan 600-650 forintot kell fizetni egy gombócért. (index.hu)

Lassan aranyáron mérik. kép: Wikipedia

Kisrókát mentettek ki egy négy méteres gödörből Visegrádon a Salamon-toronynál. Az alig egy kilós kölyöknek esélye sem volt, hogy kimásszon. Ha kirándulók nem veszik észre, egy napon belül elpusztult volna. A Pest megyei kutató-mentő szolgálat speciális mentője ereszkedett le érte. A kisróka, aki az Apróka nevet kapta megmentőitől, azóta már Dömösre került a madármentőkhöz, ahol máris erőre kapott. A róla készült cuki videót itt lehet megnézni. (rtl.hu)

kép: Pixabay

Kiemelt kép: Donald Trump és Hillary Clinton nyilvános vitája a 2016-os elnökválasztáson. forrás: YouTube

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!