Jó reggelt!

Jó meleg nap lesz pünkösdvasárnap, de több lesz a felhő, és nagyobb esély van zivatarra is, mint tegnap. A pünkösd évszázadokig sokkal nagyobb ünnep volt, mint most, és egy csomó népszokás kapcsolódott hozzá. Főleg azért, mert ez egy tavaszi ünnep, az emberek pedig mindig szerettek tavasszal ünnepelni. Azt, hogy fiatalok, hogy az élet nemcsak munkából áll, hogy nyílik a pivonka, azaz a pünkösdi rózsa, és amúgy meg éljen a szerelem. Az egyik hagyomány szerint ma választották a pünkösdi királyt. A legényeknek össze kellett mérni az ügyességüket, és aki győzött, királynak mondhatta magát. De csak egy évre. Ezért is mondják a rövid, gyorsan elmúló dolgokra, hogy pünkösdi királyság.

Ugyancsak pünkösdi szokás volt a törökbasázás, amikor egy kisfiúra ráhúztak egy nagyobb gatyát, azt kitömték szalmával, és úgy öltöztették fel, mint egy török basát. A gyereket aztán körbevitték a faluban, és minden udvarban bottal ütötték, hogy táncoljon. Ezért ugyan cserébe ajándékokat kapott, de hát na…  Amúgy meg ha eddig fogalmad sem volt, hogy pontosan mit ünneplünk pünkösdkor, ma egyebek mellett erről is írunk.

Ivó és Milán napja van, az előbbinek semmi köze az iszákossághoz. Ez egy germán eredetű név, ami azt jelenti, hogy tiszafa. A Milán jelentése pedig az, hogy kedves, ez a szláv nyelvből ered. Magyarországon pedig elvileg ma még férfinap is van. Lehet, hogy örülnének pár szál pivonkának?

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.