Mit csinálj, ha madárfiókát találtál?

Ha kirándulás közben vagy otthon a kertben madárfiókát találtál, egyáltalán nem biztos, hogy meg kell mentened. A fészken kívül kuporgó madarak többsége nem árvult el, és a legjobban azzal segíthetsz rajtuk, ha nem nyúlsz hozzájuk. Ha pedig már befogadtál egy fiókát, inkább vidd vissza oda, ahol találtad. Persze vannak esetek, amikor ráfér a madárkára a segítség, de számos egyéb oka lehet annak, ha fiókát találsz. Ugyanis röpképtelen madarak nem esnek ki a fészekből csak úgy, kivéve persze, ha óriási szélvihar van.

Mentett bagolyka. kép: Facebook/Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue

Hogy kerül a fióka a fészken kívülre?

Gyakran előfordul, hogy a szülők dobják ki szegényt. Ennek sok oka lehet, például betegség vagy táplálékhiány. Ha ez történt, valószínűleg senki se tudná a madarat megmenteni. A természet szelektál, ez kegyetlenül hangzik, de sajnos ez van. A másik eset, hogy a röpképtelen fiókák a túlélésért hagyják el a fészket. Ahogy nőnek a kicsik, úgy lesz egyre szűkebb a „lakás”, és úgy lesz egyre hangosabb a fészek. Ez pedig könnyen magára vonhatja a ragadozók figyelmét. Így a fiókák szándékosan eltávolodnak egymástól, de ez nem jelenti azt, hogy a szülők magukra hagynák őket. Ugyanúgy táplálják őket, és hiába a sűrű növényzet, hang alapján megtalálják egymást. Ha ilyenkor visszateszed a madarat a fészkébe, újra ki fog ugrani belőle. Az énekesmadár-fiókák ilyekor már fejlett tollazattal rendelkeznek, a bagolyfiókák azonban még pelyhesek lehetnek. Az ágakon jól kapaszkodnak, az énekesek jól szaladnak, élénken menekülnek, esetleg részben már repülni is tudnak.

Macskabagoly-gyerek. Kép: Facebook/Duna-Dráva Nemzeti Park

Olyan eset is lehetséges, hogy a még nem teljesen kifejlett, de már repülni képes madarakat az anyjuk „tanítja” repülni. A fiókák ilyenkor még nem tudnak hosszú távot megtenni, de néhány órán belül már igen. Viszont ilyenkor gyakran előfordul, hogy a kismadarak megpihennek, és úgy tűnnek, mintha megmentésre szorulnának.

Mikor kell segíteni?

Persze van, amikor a fióka tényleg segítségre szorul, ilyenkor pedig jobb, ha a madármentőkhöz fordulsz. Már csak azért is, mert ők meg tudják mondani, hogy pontosan mit csinálj.  Akkor kell keresni őket, ha a fióka, amit találsz, teljesen csupasz, vagy csak pelyhes. (Kivéve persze a bagolyfiókát.) Akkor is, ha a madár láthatóan sérült, bágyadt, átázott, vagy a szárnyát, esetleg a lábát lógatja. A fiókákat akkor is meg kell menteni, ha lassan szaporodó, fészeklakó, jellemzően nagy testű és védett madarakról van szó. (ddnp.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!