Mit csinálj, ha madárfiókát találtál?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha kirándulás közben vagy otthon a kertben madárfiókát találtál, egyáltalán nem biztos, hogy meg kell mentened. A fészken kívül kuporgó madarak többsége nem árvult el, és a legjobban azzal segíthetsz rajtuk, ha nem nyúlsz hozzájuk. Ha pedig már befogadtál egy fiókát, inkább vidd vissza oda, ahol találtad. Persze vannak esetek, amikor ráfér a madárkára a segítség, de számos egyéb oka lehet annak, ha fiókát találsz. Ugyanis röpképtelen madarak nem esnek ki a fészekből csak úgy, kivéve persze, ha óriási szélvihar van.

Mentett bagolyka. kép: Facebook/Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue

Hogy kerül a fióka a fészken kívülre?

Gyakran előfordul, hogy a szülők dobják ki szegényt. Ennek sok oka lehet, például betegség vagy táplálékhiány. Ha ez történt, valószínűleg senki se tudná a madarat megmenteni. A természet szelektál, ez kegyetlenül hangzik, de sajnos ez van. A másik eset, hogy a röpképtelen fiókák a túlélésért hagyják el a fészket. Ahogy nőnek a kicsik, úgy lesz egyre szűkebb a „lakás”, és úgy lesz egyre hangosabb a fészek. Ez pedig könnyen magára vonhatja a ragadozók figyelmét. Így a fiókák szándékosan eltávolodnak egymástól, de ez nem jelenti azt, hogy a szülők magukra hagynák őket. Ugyanúgy táplálják őket, és hiába a sűrű növényzet, hang alapján megtalálják egymást. Ha ilyenkor visszateszed a madarat a fészkébe, újra ki fog ugrani belőle. Az énekesmadár-fiókák ilyekor már fejlett tollazattal rendelkeznek, a bagolyfiókák azonban még pelyhesek lehetnek. Az ágakon jól kapaszkodnak, az énekesek jól szaladnak, élénken menekülnek, esetleg részben már repülni is tudnak.

Macskabagoly-gyerek. Kép: Facebook/Duna-Dráva Nemzeti Park

Olyan eset is lehetséges, hogy a még nem teljesen kifejlett, de már repülni képes madarakat az anyjuk „tanítja” repülni. A fiókák ilyenkor még nem tudnak hosszú távot megtenni, de néhány órán belül már igen. Viszont ilyenkor gyakran előfordul, hogy a kismadarak megpihennek, és úgy tűnnek, mintha megmentésre szorulnának.

Mikor kell segíteni?

Persze van, amikor a fióka tényleg segítségre szorul, ilyenkor pedig jobb, ha a madármentőkhöz fordulsz. Már csak azért is, mert ők meg tudják mondani, hogy pontosan mit csinálj.  Akkor kell keresni őket, ha a fióka, amit találsz, teljesen csupasz, vagy csak pelyhes. (Kivéve persze a bagolyfiókát.) Akkor is, ha a madár láthatóan sérült, bágyadt, átázott, vagy a szárnyát, esetleg a lábát lógatja. A fiókákat akkor is meg kell menteni, ha lassan szaporodó, fészeklakó, jellemzően nagy testű és védett madarakról van szó. (ddnp.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.