Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Esni fog, hó vagy eső, vagy felváltva, vagy mindkettő egyszerre, esetleg békák és halak is. De az nem valószínű, bár volt már rá példa. Ilyenkor nem a Jóisten főz halas békát, hanem forgószelek kapják fel az állatkákat, viszont a szél ma mérsékelt marad. Mínuszok se lesznek, csak majdnem. Vannak viszont súlyos mínuszok a magyar gyerekek tudásában, főleg a matek siralmas a tavalyi mérések szerint. Erről írunk ma bővebben is, egyebek mellett.

Miklós, Mikulás, Télapó, valamint Gyopár és Gyopárka napja van. Érdemes megfigyelni, hogy a Gyopárból nőnevet a magyar nyelv úgy csinál, hogy kicsinyíti.

Ráadásként a nap szava a bakfis, ami kamaszlányt jelent. De valószínűleg egyetlen tinédzser sincs az országban, aki bakfisnak nevezné magát. Német eredetű, a Backfisch sült vagy sütni való hal, olyan kisebbfajta, mint amilyen az égből esik néha, amikor ugye a forgószél… Hogy miért nevezték így a kamaszlányokat, arra több elmélet van, az egyik szerint ez a latin baccalaureus szó helyett használt szleng volt. Az pedig körülbelül elsődiplomás egyetemistát takar, amit ma a BA rövidítés: a bachelor. Másik megfejtés szerint a nagyobb halakat levesbe főzték, és a kisebbeket sütötték ki, így lett ez a gyereklányok vicces neve. Németül se használják már, magyarul is gáz. Utoljára molyirtószagú, rég bezárt üzletekben merték kiírni a cicanadrágok fölé, harminc éve. De sértésnek még jól jöhet!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?