Kitiltanák a mobilokat az osztálytermekből – Híradó

Még sosem voltak ennyire rosszak a magyar diákok matematikából, és az olvasás-szövegértés is csapnivaló, csak 2012-ben volt ennél rosszabb –  ez derül ki a legfrissebb nemzetközi PISA-teszt eredményéből. Ugyanakkor a természettudományok terén most jobban teljesítettek a magyar gyerekek, mint az utolsó teszten. A PISA-tesztet tavaly írták meg 15 éves diákok, ahogy 2000 óta minden 3. évben. A teszteket a legjobban a szingapúri középiskolások töltötték ki, ők mind a három területen az élen végeztek. A teszt részletes elemzését holnap olvashatjátok.

Úgy tűnik, hogy a kormány sem elégedett az oktatással, a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatáról beszélt az oktatásért is felelős belügyminiszter hétfőn. Pintér Sándor elmondta,  a jövő év egyik fontos témája lesz az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozása. Ehhez a kormány nevelési kormánybizottságot hoz létre, amelynek vezetője nem más lesz, mint maga Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy felülvizsgálják a tanárok teljesítményének értékelését, a tankerületek működését, és a cél az, hogy minden iskolában legyen wifi. Januárban egyébként picit emelnek a tanárok fizetésén is, 10 százalékkal, bár a boltokban ennél jóval nagyobb arányban emelkedtek az árak.

A gyerekek védelmére hivatkozva azon gondolkodik a kultúráért és innovációért felelős minisztérium, hogy a jövőben beengedjék-e az osztálytermekbe a mobiltelefonokat, ugyanakkor a TikTok betiltására nem látnak lehetőséget. Mindezt Csák János miniszter mondta  a parlamentben. Itt a miniszter azt is elmondta, hogy „kutya kötelességük” volt a gyerekvédelmi törvényeket betartani, ezért volt rendben, hogy kirúgták a Nemzeti Múzeum igazgatóját, aki beengedte a gyerekeket a szerintük felnőtteknek szóló kiállításra. Ez a kiállítás egyébként nemzetközi sajtófotókat mutatott be, és nem azért lett 18-as karikás, mert tele volt háborúról, nyomorról és szenvedésről szóló képekkel, hanem azért, mert az egyik fotósorozat boldog meleg nyugdíjasokat ábrázolt. 

Még sosem volt ilyen magas a légszennyezés az emberiség történetében, mint idén, ez derült ki a jelenleg is zajló nemzetközi csúcstalálkozón. A résztvevő államok viszont egy tervezet szerint megállapodhatnak abban, hogy még ebben a században fokozatosan elhagynák a legjobban szennyező szén és olaj használatát. Ez persze rettentően nehéz, tekintettel arra, hogy a világban még mindig 80% a fosszilis, azaz a nem megújuló tüzelőanyag használata.  Az sem segíti a klímaválság megelőzését, hogy a klímacsúcsot Dubajban tartják, aminek gazdagsága az olajra épül, az elnöke a legnagyobb dubaji olajcég vezetője, és aki nemrég azt nyilatkozta, hogy szerinte nincs bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a globális felmelegedés és a fosszilis tüzelőanyagok használata közt.

Chuck Norris, a ma már inkább csak a mémekből ismert, bárhol terpeszteni képes akcióhős újra filmet forgat. A 83 éves színész, aki utoljára 2012-ben vállalt filmszerepet, az Instagramon jelentette be, hogy visszatér a most készülő Agent Recon című filmben. A film az előzetese szerint egy újonc tengerészgyalogosról szól majd, sokat fognak benne verekedni, és a Norris  által alakított veterán világmegmentő segítségével megkísérlik elhárítani a bolygót érő aktuális veszedelmet.  Chuck Norris egyébként 45 filmben és tévés produkcióban szerepelt élete során, több televíziós díjat is megnyert. Nemrég még Orbán Viktor is azzal büszkélkedett a TikTokon, hogy az egyik legismertebb telefonszám, ami megvan a telefonjában, az Chuck Norrisé. 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Kinek van kedve ebben a melegben iskolába menni?

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.