Jó reggelt!

Kellemesnek mondható téli napunk lesz, a szél se tombol ma úgy, mint tegnap. Károly napja van. Ez török eredetű név, ahogy a karvaly szó is, mivelhogy pont azt jelenti. Érdekes, hogy Károlynak szokás magyarítani a német Karlt és az angol Charles-t, pedig azoknak más a gyökerük. De hát ez van, például Charles brit király is Károly nekünk.

Róla és népes, ingyenélő családjáról, az angol károlyságról írunk ma részletesen. Azt majd te eldöntöd magadnak, látod-e értelmét ennek az egész éves jelmezbálnak, ami egy uralkodócsalád munkája.

Már az se magától értetődő, hogy évi egy farsangnak van-e értelme. Veszélyeztetett, kihalóban lévő hagyomány, hiszen a tavasz beköszönte már nem olyan életbevágó esemény. Régen a tél nagy, közös harc volt, ahogy a Télapó kapcsán már említettük. Amikor már látszott a vége, kitört a népünnepély, és minden falut végigjártak a batykók. Bóbiskák. Macskurák. Kukák. Ezek csak a székelyek szavai az álarcos, jelmezes emberekre. Ilyenkor kirúgtak a hámból állatnak, királynak, papnak vagy férfi létükre nőnek öltözve. A farsangról is olvashattok ma.

Ha pedig nincs kedved állatnak öltözni, de szeretnél egy igazit, bemutatunk néhány kevésbé elterjedt házi kedvencet, mert nemcsak kutya meg macska van a világon. Tarthatsz olyat is, aminek a nevét se könnyű kimondani!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!