Több mint öt és fél évet késtek tavaly a vonatok

A Magyar Államvasutak összes járatának késései összeadva öt év nyolc hónapot tettek ki tavaly. Ezt a Telex számolta ki, miután kikérte a MÁV-tól a 2023-as adatokat. A számok természetesen a személyvonatokra vonatkoznak.

A késések egyre nőnek, 2020-hoz viszonyítva 80 százalékkal több volt a kiesett idő, tehát majdnem kétszer annyi. 2017-ben még csak három és fél év volt az összesített késés. Fontos viszont, hogy ezért nemcsak maga a vasúttársaság felelős. Hanem egyszerűen nem jutott elég pénz olyan fejlesztésekre, amelyeknek a hiánya ebben mutatkozik meg.

Ilyen például a sínek és a felsővezetékek szörnyű állapota, a biztosítóberendezés hibái, és az öreg járművek is gyakran elromlanak (vasutasnyelven: fekve maradnak). Az is gyakran előfordul, hogy egy problémából egy csomó másik lesz, mert egy baleset vagy műszaki hiba az összes arra járó vonatot feltartja. (Telex)

(Kiemelt kép: Szabó László / Flickr)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Egy fiaskótól még nem történik tragédia!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.