Készen van a páholy, így lett király Károly

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A múltkor hosszabban is írtunk arról, hogy kerültek ide, illetve maradtak itt a jelenleg is uralkodó európai királyi családok. Amikor valaki a királyi családot emlegeti, akkor ő viszont feltehetően a britek uralkodójára, és annak rokonaira gondol. Ők ugyanis celebek. Míg a holland, a spanyol vagy a belga királyoknak a nevét se nagyon ismerik a világon, Károly királyék életéről szinte minden részletet tudni.

Nem viccelünk. Tudjuk például, hogy a királyt épp prosztatamegnagyobbodással kezelik.

Mit csinál ma egy király?

A monarchia a legrégebbi államforma az Egyesült Királyságban. Ugyan a király vagy a királynő az államfő, jelen esetben III. Károly, politikai vagy végrehajtó szerepe már nincs, jogszabályokat nem alkot. Hivatalosan ő a brit fegyveres erők főparancsnoka is, de ez sem azt jelenti, hogy Károly egész nap parancsokat osztogat a katonáknak. Az uralkodó hivatalosan a nemzeti identitás, egység és büszkeség megtestesítője, a stabilitás és a folyamatosság érzetét kelti. Károly ezzel együtt az anglikán egyház feje és „Isten kegyelméből” a hit védelmezője is.

Fotó 2022-ből, amikor még élt II. Erzsébet királynő. Balra mellette Kamilla és Károly, jobbra György, Vilmos, Sarolta, Katalin és Lajos hercegek és hercegnők. Platinum Pageant, CC BY 2.0 Wiki.

A király hetente egyszer találkozik a mindenkori miniszterelnökkel egy privát beszélgetésre. A parlamentben is vannak feladatai, beszédeket mond és vendégül látja az Egyesült Királyságba látogató államfőket, nagyköveteket stb. A család többi „dolgozó tagja” segíti az uralkodót a kötelezettségek teljesítésében.

Az uralkodó tehát főként jelképes dolgokat csinál, nyilvános szerepléseket vállal, kinevezéseket oszt, szalagokat vág át. Károly király és a családja ennek alapján nem tűnhet túl hasznosnak, de a koronának egyedülálló kulturális szerepe van és rengeteg turistát vonz. Voltak, vannak és bizonyosan sokáig velünk is lesznek. Hogy erről mit gondolnak maguk a britek, az a következő cikkünk témája lesz.

Szóval kik ők és miért pont ők ülnek a trónon?

Röviden és tömören: a 2022-ben elhunyt II. Erzsébetnek a néhai Viktória brit királynő (1819-1901) volt az ükanyja. Viktória egyik unokája V. György volt. Neki két fia született, Eduárd és Albert. Amikor 1936-ban V. György meghalt, Eduárd követte őt a trónon. Ő azonban lemondott királyi kötelezettségeiről, hogy összeházasodhasson egy kétszeresen elvált amerikai nővel. Ugyanis ez olyasmi, amit bármely brit alattvaló megtehet, de a király nem.

Ekkor öccse, Albert lépett a helyébe, aki végül VI. György néven uralkodott és a „dadogós királyként” ismerjük. (Róla szól A király beszéde című film is). Albert, vagyis György legidősebb lánya II. Erzsébet volt, aki, mint látjuk, eredetileg nem trónörökösnek született, de Eduárd viharos szerelme mégis az uralkodói székbe sodorta.

II. Erzsébetet halála után tehát a legidősebb fia, Károly követte a trónon. Őt majd legidősebb fia, Vilmos váltja, őt pedig szintén a legidősebb fiára „cserélik majd”, a még csak 10 éves György hercegre.

Ez az öröklési rend határozza meg, hogy a királyi család melyik tagja veszi át az uralkodói tisztséget, ha a jelenlegi uralkodó meghal vagy lemond.

Erzsébet 70 évig ült a trónon, ami nem kis teljesítmény. Férjével, a már szintén elhunyt Fülöp herceggel ez idő alatt komoly tiszteletet vívtak ki maguknak a világon. Más kérdés, hogy házasságuk és négy gyermekük, unokáik, valamint azok botrányos magánélete ugyanennyi ideje szolgál szinte minden héten szaftos pletykákkal az alattvalók számára.

A királyi élet szentnek és méltóságosnak tűnhet, de persze Károly király családja is épp olyan, mint bármelyik másik. Ők is szeretnek, összevesznek, elválnak, haragszanak, gyerek születik náluk, vagy meghalnak. Károly első felesége, Diana hercegnő autóbalesetben hunyt el, és szinte az egész ország gyászolta.

Diana hercegnő. Fotó: Rick / Wikimedia

Viszont ha ők veszekednek, akkor arról nemcsak a szomszéd értesül, hanem az egész világ. Erre a legjobb példa most a család és a Harry herceg és felesége, Meghan Markle közti, évek óta tartó csatározás. De szintén hosszú évek óta téma, hogy II. Erzsébet kisebbik fia, András herceg neve többször is felmerült már egy brutális bűnténysorozattal összefüggésben.

Honnan a királyi arany?

A brit királyi család tehát főként arra jó, hogy évtizedeken keresztül beszédtémát szolgáltat. Vannak azonban, akiket teljesen hidegen hagy, mi történik Károlyékkal, és persze vannak azok is, akik úgy gondolják, hogy a világ legfeleslegesebb dolga az adófizetők pénzéből fenntartani egy ekkora showműsort.

Merthogy a királyi családot a brit állampolgárok tartják fent. Károlyék évente egy összegben kapják meg pénzüket, amit az ingatlanok fenntartására és a személyzeti költségekre fordítanak. De vannak azért bevételeik a kastélyaikból, földjeikből, és a hercegségeikből is. A király és a királynő hivatalos rezidenciája a Buckingham-palota, de azt éppen felújítják.

Kiemelt kép: Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.