Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A tél már nem jön vissza, de megérkezik egy hosszú felhővonat fölénk, és jó egy héten át csöpögni fog belőle az eső. Hideg azért nem lesz. Alfréd napja van, és ez a germán név azt jelenti, hogy tündértanács. Bizony, az az Alf ott ugyanaz, mint a ma már közismert elf. Egyébként volt egy népszerű amerikai sorozat egy kedves földönkívüliről, akit szintén Alfnak hívtak. Így nézett ki:

Forrás. NBC

Ma többek között megtudhatjátok, miért nőnek az emberek különböző magasra. És hogy mennyire és hogyan lehet befolyásolni ezt. Persze túlaggódni ezt sem érdemes, a boldogság nem centiken múlik, és az óriások sem mindig nyernek. Például a Góliát nevű óriás is eléggé ráfázott.

A mai szavunk nincs. Se nem tájszó, se nem nyelvújítás kori lelemény; épp az az érdekes benne, hogy nincs. Angolul az óriás giant, és az ilyen végű szavakat tök természetesen veszi kölcsön a magyar: deviáns (szabálysértő), mutáns (torzszülött vagy keverék), kombattáns (harcias). De mégsem mondjuk az óriásra, hogy giáns. Nem tudni, miért. Talán mert az eredeti görög formát már átvettük régesrég, és gigásznak mondjuk. Vagy csak mert eddig nem terjedt el. De ha sokat mondogatjátok, akkor ez is egy létező szó lesz. Mert a nyelv demokratikus: olyan, amilyenné a használói teszik.

És ez végül is igaz az egész országra. Reméljük, kicsit jobbá tesszük ezzel az újsággal!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.