Soha nem látott felvételek készültek jegesmedvékről

Sokkolták a tudósokat a videofelvételek, amik egy jegesmedvéken végzett kutatás során készültek.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a klímaváltozás egyik legnagyobb elszenvedői az Északi-sarkvidéken élő jegesmedvék, mivel a felmelegedés az élőhelyüket veszélyezteti. Ezek a ragadozók tengeri jégtáblákról vadásznak fókákra, ez jelenti számukra az elsődleges táplálékforrást.

A globális felmelegedés miatt viszont egyre kevesebb olyan hét van az évben, amikor jeges a sarkvidék, és így a medvék kénytelenek több időt tölteni a földön. De ott sajnos magas kalóriatartalmú élelmet alig találnak.

A kutatók kamerát szereltek 20 jegesmedve nyakára a kanadai Hudson Bay-nél, hogy jobban megvizsgálhassák, mi történik velük.

A 3 éven át végzett kutatásban 115 órányi felvétel gyűlt össze, és rendkívül egyedi nézőpontból mutatja be a ragadozók életét. Látszik, ahogyan madártetemeket, füvet és bogyókat esznek, hogy ne haljanak éhen. És arról is van felvétel, ahogy boldogan lakmároznak, amikor sikerül végre a saját táplálékukat, tengeri állatokat levadászniuk. A felvételek egy kis részét közzé is tették:

A szakértők a videók alapján azt mondják, hogy a jegesmedvék hihetetlenül okos állatok. Rájöttek, hogy milyen módszerekkel élhetik túl a földön töltött időt. Például többet pihennek, hogy ne használjanak fel annyi energiát, és találtak alternatív élelmet. Mindez azonban kevésnek bizonyult, mert a 20 állatból csak egy volt, amelyik nem veszített sokat a súlyából.

A macik az éhség és alultápláltság miatt fura viselkedést is tanúsítottak, például hirtelen nekiálltak hosszasan úszni, ami a vizsgált évszakban szokatlan tőlük. A tudósok szerint azért tették, mert az éhes és lefogyott macik több kockázatot vállalnak, csak hogy találjanak valami kaját, mint a jó súlyban lévő, jól táplált társaik.

A kutatás rávilágított arra, hogy a jegesmedvéket földi táplálkozással nem lehet megmenteni. A vizsgált területen 1987-óta 30 százalékkal csökkent a jegesmedve-populáció, és három héttel nőtt a jégmentes időszak. És a klímaváltozás miatt ez a csökkenés csak durvább lesz. (LadBible)

Kiemelt kép: Youtube

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Elég minden napnak a maga baja!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.