Soha nem látott felvételek készültek jegesmedvékről

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sokkolták a tudósokat a videofelvételek, amik egy jegesmedvéken végzett kutatás során készültek.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a klímaváltozás egyik legnagyobb elszenvedői az Északi-sarkvidéken élő jegesmedvék, mivel a felmelegedés az élőhelyüket veszélyezteti. Ezek a ragadozók tengeri jégtáblákról vadásznak fókákra, ez jelenti számukra az elsődleges táplálékforrást.

A globális felmelegedés miatt viszont egyre kevesebb olyan hét van az évben, amikor jeges a sarkvidék, és így a medvék kénytelenek több időt tölteni a földön. De ott sajnos magas kalóriatartalmú élelmet alig találnak.

A kutatók kamerát szereltek 20 jegesmedve nyakára a kanadai Hudson Bay-nél, hogy jobban megvizsgálhassák, mi történik velük.

A 3 éven át végzett kutatásban 115 órányi felvétel gyűlt össze, és rendkívül egyedi nézőpontból mutatja be a ragadozók életét. Látszik, ahogyan madártetemeket, füvet és bogyókat esznek, hogy ne haljanak éhen. És arról is van felvétel, ahogy boldogan lakmároznak, amikor sikerül végre a saját táplálékukat, tengeri állatokat levadászniuk. A felvételek egy kis részét közzé is tették:

A szakértők a videók alapján azt mondják, hogy a jegesmedvék hihetetlenül okos állatok. Rájöttek, hogy milyen módszerekkel élhetik túl a földön töltött időt. Például többet pihennek, hogy ne használjanak fel annyi energiát, és találtak alternatív élelmet. Mindez azonban kevésnek bizonyult, mert a 20 állatból csak egy volt, amelyik nem veszített sokat a súlyából.

A macik az éhség és alultápláltság miatt fura viselkedést is tanúsítottak, például hirtelen nekiálltak hosszasan úszni, ami a vizsgált évszakban szokatlan tőlük. A tudósok szerint azért tették, mert az éhes és lefogyott macik több kockázatot vállalnak, csak hogy találjanak valami kaját, mint a jó súlyban lévő, jól táplált társaik.

A kutatás rávilágított arra, hogy a jegesmedvéket földi táplálkozással nem lehet megmenteni. A vizsgált területen 1987-óta 30 százalékkal csökkent a jegesmedve-populáció, és három héttel nőtt a jégmentes időszak. És a klímaváltozás miatt ez a csökkenés csak durvább lesz. (LadBible)

Kiemelt kép: Youtube

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.