Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elérkeztünk február utolsó hetéhez. Felhős, szeles, de enyhe napunk lesz ma. A héten már tényleg ráfordulunk a tavaszra és lassan el lehet pakolni a nagykabátokat is. A Gézáknak van ma névnapjuk, ami egy török eredetű név, és azt jelenti, hogy hercegecske. Kevés gyereknek adják már ezt a nevet, és a felnőttek közt is ritka az, aki Géza, ezért ma kevés névnapi buli lesz. Eleve furcsa dolog ez, vannak országok, ahol egyáltalán nem is ünneplik a névnapokat. Nálunk viszont igen, és ilyenkor a felnőttek általában elővesznek valamilyen alkoholt. Fura módon azt gondolják, hogy ünnepelni csakis azzal lehet. És akik nem ismernek mértéket, azok isznak, mint a kefekötő.

Na, de hogy jön a kefegyártó kisiparos foglalkozás a mértéktelen alkoholfogyasztáshoz? Úgy, hogy ez a szólás a német „trinken wie ein Bürstenbinder” tükörfordítása. A régi német nyelvben a Bürsten ige azt is jelentette, hogy sokat iszik, mulat, tivornyázik, és azt is, hogy kefét használ valaki. Így az italozáshoz, azaz a Bürstenhez igazán értőket kezdték el gúnyosan Bürstenbindernek, azaz kefekötőnek nevezni, ennek eredményeként ez a mesterség igencsak rossz hírbe került. Pedig semmilyen statisztika nem mutatja ki, hogy a kefekötők többet innának, mint például az ablakpucolók vagy fizikatanárok.

Magyarországon azonban sajnos nagyon sokan vannak, akik alkoholproblémákkal küzdenek, és minden negyedik gyerek olyan családban él, ahol ez a probléma jelen van. Ma erről is írunk nektek, mert az élet nemcsak játék és mese. (Hallottál már a gonoszról, a csúf, kopasz Hókuszpókról, ugye?) De lesznek azért kedves és vidám cikkeink is ma, úgyhogy olvassatok Kispolgárt szorgosan, mert az jó.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.