Jó reggelt!

Nemhogy tavaszi, hanem már-már nyári napunk lesz ma, 26 fok is lehet. Ha június lenne, lassan készülnénk a strandra. 11 évvel ezelőtt viszont ezen a napon sok helyen még térdig álltunk a hóban, a Kékestetőn például 106 cm vastag volt a hótakaró március 30-n. Szóval lehet szidni az időjárást, hogy megbolondult, de inkább örüljünk a szép időnek.

Nagyszombat van, a húsvét előtti nap. Sokan ma este fejezik be a 40 napos böjtöt, és megszegik a sonkát is, amihez kókonyát, azaz sonkalében főtt tojást esznek. A sonkaevés hagyománya onnan jött, hogy a régi paraszti portákon a télen levágott disznó húsa nagyjából ilyentájra érett meg. Mivel a hús akkoriban még nem volt mindennapos dolog, a sonka pedig kifejezetten különlegességnek számított, ezért ezzel nyitották meg az ünnepet. A tojás pedig az újjászületést jelképezte.

Ha kicsit már sok a nyúlból és a tojásból, ma olyan olvasnivalókat hozunk neked, amiből ezek kimaradnak. Megtudhatod, miért vagy fáradtabb tavasszal, és hogy az emberek miért vesztették el a szőrüket. Írunk Csehországról is, ahol sok a sör és Kisvakond-kultusz van. Ha pedig Zalánnak hívnak, legyen nagyon boldog a névnapod.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!