Jó reggelt, Boldog Gizellákat!

Szeszélyes keddnek nézünk elébe: egy hidegfront vonul át felettünk, szóval több helyen várható eső, zápor, zivatar, amik nagyon hirtelen hűthetik le a levegőt. Egy esernyő és egy derékra kötött pulcsi nem árt!

Most, hogy lezárultak a középiskolai felvételik és a csapból is az érettségi folyik, beszéljünk egy olyan vizsgáról, ami egyáltalán nem kötelező. Viszont jó, ha van. Ez pedig nem más, mint a nyelvvizsga.

Idegen nyelvet tanulni lenyűgöző dolog, mert a befektetett energia bizonyosan megtérül.

Jó érzés, amikor megérkezel egy új országba, de mégsem vagy teljesen idegen, mert a nyelven keresztül kapcsolódhatsz másokhoz. Kérhetsz a helyiektől útbaigazítást, hallgathatod a történeteiket, és te is felszabadultan nyomhatod a rizsát, vagyis dumálhatsz magadról, az utazásodról és például a magyarországi dolgokról. A nyelvtudás szükségessége tehát nem kérdés, de mi a helyzet az ezt igazoló dokumentumokkal? Kellenek még a munkahelyen? Mennyibe kerülnek? Délutáni cikkünkben körbejárjuk a kérdést.

Ma a Gizellák ünneplik a névnapjukat, ami manapság kevésbé divatos név, mint a 20. század első felében. De egy Gizi nevű nagymama a te tágan vett családodban is akadhat. Amúgy nem tudni pontosan, hogy a név honnan származik és mit jelent. Egyesek az ófelnémet gīsal, (zálog, biztosíték), illetve az ótörök güzel, gızal, (szépséges) szóból származtatják. A Gizella név első magyar viselője (egyben a név első közismert viselője) Szent István felesége, Boldog Gizella volt. Boldog…at neki is!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Egy fiaskótól még nem történik tragédia!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.