Jó reggelt jósolunk!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Boldog névnapot a Juliannáknak és Lilláknak. Napsütéses, esőmentes kellemes napunk lesz – elvileg. Az időjósok szerint.

Az ember szinte majomkora óta igyekszik kitalálni, mi várható a jövőben. A népi bölcsesség például az időjárást számtalan jelből próbálta megjósolni. Fecskék, vakondok, pókok, hangyák viselkedéséből, az ég színéből, csillagok fényéből vagy abból, hogy összemegy a kenderkóc. És ez nem is mind üres babona: a légnyomás és a páratartalom változása valóban jelezheti az időváltozást, ahogy az állatok is.

Ennek ellenére a meteorológia ma is gyakran téved. Szóval bocsi, ha valamikor esőt ígértünk, aztán nem lett. Ma megírjuk bővebben, miért olyan nehéz ügy ez.

Persze nemcsak az esőt, hanem minden mást is megpróbáltak megtudni előre. A népi jóslások sora szinte végtelen, a tenyértől a bárány belén át a kártyáig mindenből jövendöltek. A cucorkáláshoz is kender kellett. Egy szöszgalacsint (ez a cucorka) gyújtottak meg, amely a melegtől felszállt, és ennek a mozgásából igyekeztek választ kapni a kérdésekre, mondjuk hogy szeret-e a Juliska. Vagy Lilla. Ne próbáld ki otthon, mert kigyulladhat valami, aminek nem kéne. De hát úgysincs otthon kenderkóc, ma már szigetelésre sem használják. Szigetelőszalaggal viszont nem lehet jósolni… illetve miért pont abból ne lehetne? Csak ne gyújtsd meg, mert azt biztosra megjósolhatjuk, hogy nagyon büdös lesz!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!