Nemcsak mi, a gorillák is szeretik játékosan szívatni egymást

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Még egy hasonlóságra derült fény az emberfélék és az emberek között. Az állatok is szeretnek incselkedni egymással.

Az emberfélék a főemlősök egyik családja, ide tartoznak a csimpánzok, gorillák és orangutánok.

Nemzetközi kutatók egy vizsgálat során észrevették, hogy az állatok viccesen húzták egymás agyát. „Mint az emberek, ők is játékosan provokálták, meglepték a másikat…ez azt is jelenti, hogy a humorérzékhez szükséges jellemvonások már 13 millió évvel ezelőtt elkezdtek fejlődni” – áll a tanulmányban.

A feltevés onnan indult, hogy megfigyelték, a gyerekek már 8 hónaposan is képesek viccelődni, így kíváncsiak voltak, hogy hasonló viselkedés az állatoknál is megfigyelhető -e. A babák első próbálkozásai ismétlődő provokálások, kedves cseszegetések, amikben sokszor ott van a meglepetés ereje. Például hogy eldugnak tárgyakat, vagy megzavarják a másikat abban, amit csinál, hogy az meglepődjön és ezen jókat kacarásznak. Esetleg úgy tesznek, mintha olyasmit csinálnának, amit egyszer már megtiltottak nekik.

A kutatók német és amerikai állatkertekben figyelték meg az emberszerűeket. A mozgásukat, arckifejezésüket és reakciójukat. Azt nézték, hogy ezeknek a játékos, egymást ugrató viselkedéseknek van-e célpontja, és azt is, hogy aki elkezdte a játékot, vár-e arra, hogy a célpontja reagáljon. És arra jutottak, hogy igen. Tehát reakcióért csinálják azt, amit csinálnak.

Ezen a videón az látszik, ahogy egy fiatal csimpánz ütlegel két másikat mosdás közben, várva arra, hogy mit reagálnak rá.

A kutatók remélik, hogy még több állaton tudják majd elméletüket tesztelni, hogy a humorérzék evolúcióját pontosan megállapíthassák. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?