Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Továbbra sincs vége a főpolgármester-választásnak. Ugyan a múlt heti újraszámlálás megerősítette Karácsony Gergely győzelmét Vitézy Dáviddal szemben, Karácsony most indítványozta a szavazás megismétlését a Kúriánál (Magyarország legfelsőbb bírósági szervénél). A politikus közölte: tudja, hogy sokan belefáradtak már a kampányba, de szerinte csak akkor lehet visszaállítani a demokratikus választásba vetett bizalmat, ha a budapestiek újra szavaznak. Karácsony bejelentését követően Vitézy Dávid is megszólalt. Ő azt írta, hogy ha az indítványt elutasítják, akkor Karácsony maga is el tudja érni az új szavazást, mégpedig azzal, hogy lemond. Ő is bízik benne, hogy minél gyorsabban pontot tudnak majd tenni az ügy végére, hiszen szerinte a választók végre azt szeretnék, hogy az őket képviselők a városukkal foglalkozzanak, ne a választásokkal. (Facebook / Kispolgár)

Kétmilliárdos bevétellel, 600 milliós nyereséggel zárta Azahriah a tripla Puskás-koncertet. Erről a fiatal énekes menedzserei, Tóth Gergely és Tóth Kristóf nyilatkoztak nemrég. Mint elmondták, a három koncerten nagyjából 1500 ember dolgozott, ebből kilencszázat a biztonsági személyzet adott. Szerintük Azahriah nagyon szeret felügyelni mindent, így volt ez most is, de örülnek neki, hogy van víziója és inspirációja. „Akkor azért néztünk, amikor azt mondta, hogy legyen két óriási levágott zombikéz (a színpadon). De mi már úgy vagyunk vele majdnem, mint egy szektavezérrel, hogy bármit mond, azt elfogadjuk, és kész” – tették hozzá. A Puskásban készült koncertfilm néhány héten belül felkerül a YouTube-ra – ezt ingyen lehet majd megnézni. (hvg360)

Azahriah / Facebook

Nagyon meglepő számokat húztak ki szombaton az ötöslottó-sorsoláson: 44, 85, 86, 87, 88. A lottó történetében még soha nem fordult elő, hogy négy egymás utáni számot húzzanak ki. Még a három egymás utáni szám is ritka, a játék 67 éves története során összesen tízszer fordult elő. A lottósorsolást bonyolító Szerencsejáték Zrt. is csodálkozott a számsoron, de leszögezték: lehetetlen manipulálni a rendszert, a sorsolást végző gépeket és a golyókat is rendszeresen hitelesítik. Mérő László matematikus kiszámolta, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy újra ilyen számsort húzzanak ki. Szerinte az, hogy négy egymás utáni szám jöjjön, feltehetően néhány ezer évenként fordul elő, tehát egy konkrét ember életében nem lát ilyet, de Krisztus óta elő kellett volna forduljon, már ha minden héten lett volna lottó. De nem volt. Lottószerű játékot 1763-ban rendeztek először nálunk, a mai ötöslottó pedig 1957 óta játszható. (RTL Híradó)

Elméleti tesiórát (!) javasol a Belügyminisztérium azoknak az iskoláknak, ahol nincs tornaterem vagy tornaszoba. Eddig a heti öt testnevelésórából kettőt ki lehetett váltani sportköri foglalkozásokkal vagy néptánccal, de szeptember elsejétől erre már nem lesz lehetőség. A kormány azért szigorított a felmentés szabályain, mert a gyerekek keveset mozognak és elhízottak. Ehhez képest az oktatásirányítás azt javasolta azoknak az intézményeknek, ahol eszköz- vagy helyhiány miatt nem lehet megtartani az órákat, hogy tartsanak elméleti tanórákat a diákoknak, például tanítsanak sporttörténetet. (Népszava)

Unsplash

Elfogadta az EU környezetvédelmi tanácsa a természet helyreállításáról szóló rendeletet. Az intézkedésekkel azt szeretnék elérni, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását. A jogszabály rendelkezik arról is, hogy hogy hogyan lehet visszafordítani a beporzók sokféleségének csökkenését és hogyan lehet növelni az erdei madarak számát. A rendelet azt is biztosítani szeretné, hogy 2030 végéig ne csökkenjenek a városi zöldterületek. A tagállamoknak ezért uniós szinten legalább hárommilliárd további fát kell ültetniük. (MTI)

Ne etessük a vízimadarakat semmivel! – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Szerintük az alapvetően jó szándékú emberek sem tudják, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Az etetés ezzel szemben tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat. A vízimadarak életmódja eltér a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért az értéktelen táplálék megbetegítheti őket, ráadásul szennyezi a környezetet és rontja a víz minőségét. Sőt, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, és a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat is. (Qubit)

Unsplash

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.