Jóval nagyobb kárt okoz a csillámpor, mint gondoltuk

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A csillámporról vagy a glitterekről először a színek és a vidámság jut az eszünkbe, pedig rendkívüli módon szennyezik a környezetet. Nem is csoda, hogy tavaly az Európai Bizottság szigorú intézkedéseket fogadott el, és megtiltotta az olyan termékek eladását, amelyekhez szándékosan mikroműanyagokat adtak, és azokat, amelyek mikroműanyagokat bocsátanak ki.

A csillámpor lényegében egy álruhába bújtatott mikroműanyag: ez azt is jelenti, hogy nem bomlik le, így könnyen felhalmozódik a környezetben. A csillámporok túlságosan picik ahhoz, hogy a szennyvíztisztító telepek kiszűrjék a darabjait. Ha bekerülnek a vízbe, károsítják az édesvízi élővilágot, ha pedig tovább úsznak, az óceánokat is beszennyezik.

Nem véletlen, hogy találtak már mikroműanyagot a Mount Everesten, de több emberi és állati testben is. Az eddig is egyértelmű volt, hogy a csillámporok mindenhol ott vannak és mindent beszennyeznek, de most egy brazil egyetem kutatói rájöttek, hogy a glitterek egy másik komoly problémáért is felelősek.

Inkwina / Wikipedia

Bár a csillámpöttyök műanyagból készülnek, gyakran van rajtuk egy fémbevonat is, ami alumíniumból, bizmutból, vasból vagy titánból készül. Ezek a fémek megakadályozhatják, hogy a vízi növények elegendő napfényt kapjanak.

A kutatók rájöttek, hogy a csillámok megzavarják a fotoszintézist, valószínűleg azért, mert azok fémfelületei visszaverik a fényt. Ezt a kérdést egy többek között Brazíliában és Argentínában őshonos vízi növényen, az argentin átokhínáron keresztül vizsgálták meg.

Ezek a növények nemcsak szépek, hanem élelmet, menedéket, árnyékot és oxigént biztosítanak szomszédaiknak. A kutatók egy rakás vízinövényt különítettek el és egy víztározóból gyűjtött vízzel „öntötték fel őket”. A növények egy része kapott csillámport, a többi nem.

Lara Gudmundsdottir / Wikipedia

A vizsgálat megállapította, hogy azokban az akváriumokban, amelyekben nem volt csillám, a fotoszintézis mértéke 1,54-szer nagyobb volt. Ami a csillámos növényeket illeti, az apró műanyagok csökkentették a vízben lévő fény mennyiségét, sőt, kis mértékben a növények légzését is befolyásolták.

A kutatók ugyanakkor közölték, hogy nehéz megbecsülni, mennyire súlyos a probléma: ahhoz, hogy felmérjék, hogyan hatnak a csillámok a vízi ökoszisztémákra, további kutatásra van szükség. Addig is azt kérték, hogy ha vannak fenntarthatóbb alternatíváink a csillámporok helyett, akkor térjünk át ezekre mihamarabb. Vagy esetleg ne használjuk. (Science Alert)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!